Tekst objavljen: 06.05.2016 10:31        


Zaposleni širom Grčke su danas otpočeli 48-časovni štrajk, u znak protesta zbog poreskih i penzionih reformi koje zvanična Atina sprovodi kako bi se kvalifikovala za dobijanje dodatnih sredstava iz paketa pomoći dogovorenog prošle godine.

Počeo 48-časovni generalni štrajk u Grčkoj

Brodovi su danas ostali usidreni u lukama, poremećen je javni prevoz, a državni službenici i novinari nisu otišli na svoja radna mesta, odazivajući se tako na poziv za štrajk koji su uputili najveći sindikati iz privatnog i javnog sektora, prenosi agencija Rojters.

Najveći grčki sindikat radnika iz privatnog sektora GSEE saopštio je da su reforme, koje treba da usvoji parlament, "poslednji ekser na kovčegu" za radnike i penzionere koji su podneli dovoljnu žrtvu posle šest godina štednje.

"Pokušavaju da dokažu evrogrupi da su dobri učenici, a sa druge strane uništavaju grčki sistem socijalne zaštite", izjavio je jedan od predstavnika sindikata, aludirajući na sastanak ministara finansija evrozone koji se održava u ponedeljak.

Zvanična Atina se nada da će najnovije reforme, koje bi u nedelju trebalo da budu usvojene u parlamentu, ubediti kreditore da odblokiraju isplatu dalje pomoći Grčkoj.

Isplata tranše od oko pet milijardi evra kasni, nakon što su pregovori između grčkih vlasti i međunarodnih kreditora doživeli krah zbog tempa sprovođenja reformi u Grčkoj.

Prema predloženim reformama, porez na korporativne dividende bi skočio na 15 sa 10 odsto, došlo bi do povećanja poreza na dobit za one koji dobro zarađuju, kao i do ozbiljnog skoka takozvanog "solidarnog poreza" koji direktno ide u državnu kasu.

Novim zakonom je predviđeno i uvođenje nacionalne penzije od 384 evra mesečno posle 20 godina radnog staža, ukidanje benefita za siromašne penzionere (EKAS) i ponovno obračunavanje penzija, dodaje britanska agencija.

Grčkoj su potrebna sredstva iz paketa pomoći kako bi otplatila kredite Međunarodnom monetarnom fondu i kako bi vratila dug po osnovu obveznica Evropske centralne banke, koje joj u julu dospevaju na naplatu, navodi britanska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka Atina MMF štrajk reforme evrozona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana