Tekst objavljen: 06.07.2018 11:57        


Kompanija „Delez” počeće, od 16. jula, da naplaćuje plastične kese i u prodavnicama „Maksi” i „Tempo”. Kese će koštati dva dinara u „Maksiju”, odnosno pet dinara, koliko će stajati one veće u hipermarketima.

Počinje naplata kesa u „Maksiju” i „Tempu”

U ovoj trgovinskoj kompaniji rekli su za naš list da je upotreba plastičnih kesa smanjena 60 odsto u „Šop end go” prodavnicama, u kojima je ova praksa uvedena pre tačno tri meseca.

– Svest građana se polako menja i drago nam je što smo naišli na pozitivne reakcije građana – kažu u „Delezu” i dodaju da prema iskustvu koje imaju s drugih tržišta, cena treba da bude simbolična, ali dovoljna da podseti kupce o značaju promena navika koje su usmerene ka zaštiti životne sredine. U prilog tome je i podatak da je u drugim zemljama u kojima posluje ovaj belgijski trgovac upotreba kesa smanjena gotovo 80 odsto.

– Zaposleni u radnjama nam prenose svakodnevna iskustva i da je zapravo sve više onih koji dolaze u kupovinu s cegerom. To je ono što želimo da postignemo i u „Maksiju” i „Tempu” – rekla je Mirjana Jovašević, direktorka za korporativne komunikacije i održivo poslovanje kompanije „Delez Srbija”. Zbog toga će, u nedelji pre početka akcije, od 9. jula svi kupci koji u „Maksiju” budu ostvarili račun veći od 1.500 dinara, odnosno u „Tempu” za račun veći od 3.000 dinara, dobijati besplatne cegere, sve do isteka zaliha.

U Srbiji građani u proseku troše sedam plastičnih kesa dnevno, odnosno 2.555 godišnje, što je više od dve milijarde kesa godišnje. Plastične kese koristimo svega nekoliko minuta, od prodavnice do kuće, a potrebno je nekoliko stotina godina da se svaka od njih razgradi.

Prema nezvaničnim procenama trgovinskog sektora u Srbiji, u našoj zemlji godišnje se za nabavku plastičnih kesa potroši oko 20 miliona evra, a 30–40 odsto njih se baci, što direktno utiče na zagađenje životne sredine. Jedna kesa trgovce košta u proseku oko dinar.

Za sada od većih trgovinskih lanaca kese naplaćuju „Delez”, „Aman”, drogerije DM i „Lili”. U kompaniji „Merkator S” (prodavnice „Ideja”, „Roda”, „Merkator”) nedavno su rekli za naš list da traže model koji je održiv u praksi, ali nisu otkrili datum od kada kese više neće biti besplatne.

U Ministarstvu zaštite životne sredine nedavno su potvrdili da je izbacivanje iz upotrebe plastičnih kesa u Srbiji jedno od aktuelnih pitanja unapređenja zaštite životne sredine, a istovremeno njegovim rešavanjem dostižemo evropske savremene standarde kada je u pitanju životna sredina.

Kako je nedavno objavljeno, trenutno su u izradi specifični planovi implementacija EU direktiva koji će biti osnov za pregovore s EU i kojima će biti definisani tačni predlozi rokova za usklađivanje i pozicija za pregovore.

Zakon koji bude donet biće obavezujući za sve subjekte na koje se tematski odnosi i nepoštovanje primene zakona će povlačiti sankcije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tempo naplata kesa plastične kese maxi kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana