Tekst objavljen: 24.06.2016 12:13        


Nakon prvih rezultata referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, na azijskim berzama u petak rano ujutro cene akcija su oštro pale, dok je kurs britanske funte u padu prema dolaru.

Podivljale berze posle britanskog NE

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 6 sati je bio u minusu više od šest odsto, dok su cene deonica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 1,3 i 3,8 odsto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 6 sati bio u minusu 3,3 odsto, što je njegov najveći pad u poslednjih 10 meseci.

Oštar pad cena deonica posledica je prvih rezultata jučerašnjeg referenduma koji pokazuju pobedu zagovornika izlaska Velike Britanije iz EU.

Na poremećaje na tržištima ukazuje i jutrošnji pad kursa funte prema dolaru za devet odsto, na 1,3550 dolara, što je veći pad britanske valute nego za vreme globalne finanijske krize.

U jednom je trenutku cena funte zaronila na 1,3459 dolara, najniži nivo od 1985. godine.

Ulagači se povlače iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, i traže utočište u onima koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

Očekuje se da indeksi britanski FTSE, nemački DAX i francuski CAC padnu između 6 i 7,5 odsto, a neki očekuju i znatno oštriji pad.

Osim britanske valute, pod pritiskom je i evro, pa je njegova cena jutros potonula više od tri odsto, u jednom trenutku čak ispod 1,1000 dolara.

Britanska centralna banka je saopštila da će Banka Engleske preduzeti "sve neophodne mere" da obezbedi monetarnu i finansijsku stabilnost posle odluke Britanije da napusti Evropsku uniju.

"Banka Engleske pomno prati razvoj situacije", navodi se u kratkom saopštenju, objavljenom posle jučerašnjeg glasanja Britanaca na referendumu o članstvu u EU, prenosi agencija AFP.

U saopštenju se dodaje da je BoE preduzela korake u smislu opsežnog planiranja za slučaj nepredviđenih okolnosti, a u tesnoj saradnji sa Ministarstvom finansija, drugim domaćim organima vlasti i stranim centralnim bankama.

"Banka Engleske će preduzeti sve potrebne u skladu sa svojim odgovornostima da obezbedi monetarnu i finansijsku stabilnost", poručila je centralna banka u saopštenju.

Prema konačnim rezultatim britanskog referenduma o izlasku iz Evropske unije za izlazak je glasalo 51,89 odsto građana a za ostanak u Uniji 48,11 odsto.

Na osnovu prebrojanih glasova u sva 382 lokalna izborna centra, za izlazak je glasalo 17,410,742 građana a za ostanak 16,141,241 glasača, javlja Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad funte podivljale berze svetske berze Bregzit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana