Tekst objavljen: 18.11.2015 16:00        


Banca Intesa i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) organizovale su danas prvi u nizu seminara za preduzetnice u okviru programa podrške razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji „Žene u biznisu“.

Podrška jačanju ženskog preduzetništva

Seminar pod nazivom „Kako da upravljate svojim finansijama i unapredite poslovanje uz podršku banaka“, prvi od ukupno četiri koji će biti organizovani širom Srbije, okupio je više od 50 poslovnih žena u Beogradu.

Predstavnici Banca Intesa i EBRD, ugledni predavači i stručnjaci u oblasti finansija i bankarstva predočili su učesnicama kako da unaprede vođenje sopstvenih finansija pruživši im uvid u najbolje prakse upravljanja obrtnim sredstvima, novčanim tokovima, prihodima i troškovima, ali ih i posavetovali kako da obezbede adekvatnu podršku banaka za dalji razvoj poslovanja. Pored toga, ovaj događaj pružio je preduzetnicama i priliku da se upoznaju sa dijagnostičkim alatom Business Lens koji im može pomoći da uoče snage i slabosti svog poslovanja, kao i njegove potencijale za dalji razvoj, ali im i dao mogućnost da prošire svoju mrežu kontakatai svoja znanja i iskustva podele sa drugim poslovnim ženama iz Srbije.

Za realizaciju programa „Žene u biznisu“ EBRD je obezbedila kreditnu liniju od 5 miliona evra čija sredstva Banca Intesa plasira u vidu povoljnih kredita malim i srednjim preduzećima kojima upravljaju žene.

Sredstva se odobravaju sa fiksnom kamatnom stopom od 5,5 odsto na godišnjem nivou i u maksimalnom iznosu do 500.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a namenjena su finansiranju obrtnih sredstava i investicija.

Zajmovi za obrtna sredstva mogu se otplaćivati do 36 meseci, dok investicioni krediti imaju rok otplate od 37 do 60 meseci. Za kredite sa rokom otplate do 36 meseci i investicione zajmove u iznosu do 25.000 evra potrebna su samo minimalna sredstva obezbeđenja u vidu menica.

Preduzetnicamaje na raspolaganju savetodavna podrška domaćih konsultanata po principu sufinansiranja troškova konsultantske usluge od strane EBRD, učešće na radionicama za unapređenje poslovanja i veština, mentoring program i brojne aktivnosti koje im pružaju priliku da razmene iskustva i upoznaju se sa drugim poslovnim ženama.

Banca Intesa im uz kredit nudi i dodatni paket usluga koji uključuje specijalnu ponudu za kupovinu komercijalnih vozila putem lizinga, oslobađanje naknada za elektronsko bankarstvo i vođenje Intesa Hit tekućeg računa, kao i povoljnije uslove za prekoračenje po tekućem računu preduzeća.

Kreditna linija za Srbiju deo je šireg programa od 20 miliona evra kojim EBRD želi da podrži jačanje ženskog preduzetništva preko finansijskih institucija u zemljama zapadnog Balkana. Za realizaciju programa Vlada Švedske obezbedila je dodatnih 3,6 miliona evra, dok je Luksemburg izdvojio 1,5 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investicioni krediti EBRD žene preduzetnici banka intesa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana