Tekst objavljen: 04.03.2022 14:25        


Ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje i građani to treba da znaju, rekli su u Narodnoj banci Srbije (NBS) za agenciju FoNet, povodom prodajnog i kupovnog kursa evra u pojedinim menjačnicama, koji je za oko dinar viši od zvaničnog srednjeg kursa

"Pojačano snadbedavanje banaka i menjačnica stranom gotovinom"


Iz NBS su naglasili da je Narodna banka krizu dočekala "sa rekordno visokim deviznim rezervama".

U centralnoj banci ističu da je pojačano snabdevanje banaka stranom gotovinom (efektivom) kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila.

Na pitanje da li će i kako NBS reagovati na kurs po kome neke menjačnice prodaju evro građanima, u centralnoj banci su odgovorili da već kontinuirano deluju kako bi stabilnost bila očuvana.

"Ovu krizu smo dočekali sa deviznim rezervama od preko 16 milijardi evra i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost koja nema alternativu", naglasili su u NBS.

Napominju da već obezbeđuju bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri, kao i da je pojačano snabdevanje banaka stranom gotovinom (efektivom) kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila.

"Očekujemo da banke u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama koje će podmiriti tražnju građana. Narodna banka naložila je bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom", poručili su iz NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Naglasili su da građani zatone treba da brinu, niti bi panika trebalo da bude prisutna - ni za povlačenjem depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama.

Istakli su da panika nikada nije od koristi i da je bezrazložna, jer NBS obezbeđuje dovoljno sredstava i odgovara na sve zahteve banaka, "čime dokazujemo da smospremni da reagujemobez odlaganja i adekvatno".

"Pozivamo sve učesnike na finansijskom tržištu da u uslovima pojačane globalne neizvesnostipokažu odgovorno ponašanjeu cilju očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti, a time i makroekonomske stabilnosti u celini - koja ide u prilog svima, i ne stvaraju građanima troškove koji povedeni panikom plaćaju nerealnu cenu", istakli su u centralnoj banci.

U pisanom odgovoru FoNetu Narodna banka Srbije poručila je da jenebrojeno puta dokazalatokom proteklih 10 godina da ima dovoljno i sredstava i znanja i umeća da očuva stabilnost ne samo na deviznom, već na celokupnom domaćem finansijskom tržištu.

"Touspešno radimood kad je krenula kriza izazvana korona virusom, ali i sada kada je neizvesnost povećana zboggeopolitičke krizevezane za dešavanja u Ukrajini", zaključili su u NBS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
snabdevanje gotovinom Narodna banka Srbije menjačnice banke rat u ukrajini kurs evra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana