Tekst objavljen: 16.03.2023 12:55        


Od 1. aprila pojedine usluge u domaćem i međunarodnom poštanskom saobraćaju poskupeće za čak 60 odsto što javno preduzeće “Pošta Srbije” smatra usklađivanjem sa realnim troškovima poslovanja a stručna javnost prekomernim i neprimerenim povećanjem cene u uslovima velikog inflatornog rasta

Pojedine poštanske usluge od 1. aprila skuplje i do 60%


Novi cenovnici poštanskih usluga, na koje je saglasnost dala Vlada Srbije su u “Službenom glasniku” objavljeni još krajem februara, a Pošta Srbije je saopštila da će one početi da važe od prvog dana aprila.

Treba naglasiti da su cene pojedinih usluga ostale na istom nivou ali su druge znatno poskupele. Primera radi, slanje pisma težine do 20 grama u domaćem saobraćaju poskupeće sa 30 na 48 dinara. Cena preporučenog pisma težine do 20 grama od 1.aprila umesto 90 koštaće 144 dinara. Slanje registrovane pošte sa povratnicom umesto 30 dinara koštaće 48 dinara a sudsko pismo 144 dinara umesto 90 dinara koliko iznosi aktuelna cena te pošiljke.

U međunarodnom saobraćaju će cena slanja pisma težine 20 grama umesto 100 koštati 120 dinara dok će cena takvog preporučenog pisma umesto 400 iznositi 430 dinara. Slanje registrovane pošiljke sa povratnicom umesto 130 koštaće 150 dinara.

Na pitanje zbog čega je došlo do poskupljenja poštanskih usluga u Pošti Srbije odgovaraju da je to učinjeno “jer je bilo nužno izvršiti korekcije cena koje su se za prethodnih devet godina samo dva puta menjale”.

– Promena cena neophodna je za nesmetano obavljanje poštanske usluge na teritoriji cele Srbije. Vodeći računa o našim korisnicima, nove cene, i nakon korekcije, biće na nivou najnižih cena u odnosu na poštanske operatore u okruženju – saopštevaju iz Pošte Srbije.


S druge strane, sasvim je sigurno da građani opterećeni brojnim poskupljenjima i skoro svakodnevnim udarom na životni standard neće biti zadovoljni rastom cena usluga pošte te će ga tretirati kao dodatni namet. Na taj način će razmišljati i privrednici koji moraju da koriste usluge pošte kako bi obavljali svoj biznis.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da je poskupljenje poštanskih usluga od čak 60 odsto previsoko, nepotrebno i da će biti kontraproduktivno u odnosu na proklamovanu težnju nadležnih da se inflacija suzbije.

– Nikako nije trebalo poskupeti poštanske usluge u ovom procentu jer će to izazvati kontraefekat u borbi protiv inflacije. Naime, svi oni privrednici koji često koriste usluge pošte će to osetiti i prva reakcija će im biti da povećaju cenu svojih proizvoda. Na taj način umesto da se inflacija smanjuje ona će se dodatno povećavati. U datim uslovima veliko poskupljenje poštanskih usluga će samo odmoći kada je reč o suzbijanju inflacije. Nadležni bi stoga morali da naprave bolji plan na koji način da se uhvate u koštac sa tim značajnim problemom – navodi naš sagovornik.

Koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić takođe smatra da je novo poskupljenje poštanskih usluga u Srbiji preterano visoko.

– Svako poskupljenje u tom iznosu se može označiti kao prekomerno pa tako i ovo. Razloga da to bude tako prosto nema. Pošta Srbije koristi javnu infrastukturu a takođe je oslobođena i plaćanja PDV na slanje pošiljki. Na taj način je u povlašćenom položaju u odnosu na svoju konkurenciju. Takođe, poskupljenje usluga u poštanskom saobraćaju će negativno uticati i na inflatorni proces što je još jedan od razloga zašto do njega nije trebalo da dođe – zaključuje naš sagovornik.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pošta srbije poskupljenje usluga 1. april poskupljenje novo poskupljenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana