Tekst objavljen: 22.05.2022 9:00        


Ove firme dobijaju 18 meseci do dve godine grejs perioda i otplatu na pet godina

Pomoć za 1.400 domaćih preduzeća kreće u junu


Pomoćnik ministra finansija, Ognjen Popović, izjavio je danas za Tanjug da ćesredstva iz Garantne šeme 2, namenjena za oko 1.400 preduzeća koja imaju problema u poslovanju sa Ukrajinom, Rusijom i Belorusijom - biti dostrupna početkom juna.

- Više od 400 miliona evra će biti na raspolaganju, a pomoć je namenjena svim kompanijama koje imaju problema zbog situacije u Ukrajini. Njima je sada omogućeno da direktno kreditima sa garancijom države kroz Garantnu šemu 2 refinansiraju svoje obaveze iz Garantne šeme 1 koja je krenula za vreme kovida - rekao je Popović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Napomenuo je da će preduzeća imatiznatno bolje uslove da prebrode krizu, jer dobijaju 18 meseci do dve godine grejs perioda i otplatu na pet godina.

"Tehnički, sada kada jeusvojeno na vladi, za dve nedelje biće potpisan aneks sa bankama i klijenti će moći da se obrate svojoj banci u kojoj imaju obaveze, kako bi refinansirali ta sredstva već od početka juna - najavio je Popović.

Dodao je da je limit sredstava koje jedno preduzeće može da koristi po ovoj garantnoj šemi propisan Zakonom o drugoj garantnoj šemi i iznosido tri miliona evra ili 30 odsto obrta firme u 2019. godini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ognjen popović državna pomoć preduzeća jun rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana