Tekst objavljen: 07.05.2018 9:23        


Kupovina opreme za moderan proces proizvodnje sada je još više olakšana preduzetnicima - država je ove godine za sufinansiranje nabavke novih mašina i alata duplirala maksimalan iznos bespovratnog novca koji jedna firma može da dobije.

Pomoć za preduzetnike

Borba sa konkurencijom je za Hemijsku industriju Vranje (HIV), proizvođača đonova za obuću, značila i nova ulaganja u opremu. Suvlasnik firme Rade Novković, kaže da su kroz programe Ministarstva privrede nabavili aluminijumski alat koji služi za izradu đonova za obuću. Od oko tri miliona, kolika je vrednost alata, Ministarstvo je učestvovalo sa 839.000 dinara bespovratnih sredstava.

- Na tržištu se pojavljuju novi materijali, a mi tehnološki nismo mogli da odgovorimo na zahtev kupaca. S druge strane, konkurencija napreduje, modernizuje se, a mi to moramo da pratimo u stopu i zato smo kupili novu opremu. Sada radimo u kontinuitetu, u dve smene, povećali smo obim posla i zaposlili novih pet-šest ljudi - kaže Novković, čija firma još proizvodi i lepila za obuću i nameštaj, a zapošljava ukupno 85 radnika.

Prema njegovim rečima, plan je da se, kroz aktuelne programe podrške, nabavi još jedna moderna mašina.

Ministarstvo privrede je nedavno, petu godinu zaredom, ponovo raspisalo javni poziv za program za sufinansiranje kupovine novih mašina i proizvodne opreme, i pozvalo malu privredu da konkuriše. Za 2018. je u te svrhe obezbeđeno 556 miliona dinara bespovratnog novca.

- Uvažavajući potrebe privrede, ove godine je dupliran maksimalan iznos granta koji jedna firma može da dobije za kupovinu opreme, sa 2,5 miliona na pet miliona dinara. Tako, u 2018. godini, po preduzeću, iznos bespovratnih sredstava može da se kreće u rasponu od 500.000 do pet miliona dinara - kažu u Ministarstvu privrede. Ukazuju, međutim, da po ovom programu, bespovratni deo čini 25 odsto ukupnog ulaganja, dok je pet odsto učešće preduzetnika, a 70 odsto povoljna pozajmica partnerske banke ili lizing kuće.

Uslov za preduzeća je samo da se bave proizvodnjom, da su registrovana u APR-u i da su u poslednje dve godine pozitivno poslovala. U Ministarstvu dodaju da je preduzetnicima, kako bi nastavili sa modernizacijom opreme za proizvodnju, omogućeno da konkurišu za ovaj program bez obzira da li su ranije već koristili državna sredstava po nekom drugom osnovu ili programu. Takođe, partnerske finansijske kuće ne traže druga sredstva obezbeđenja, već će to biti samo zaloga na kupljenoj opremi.

-Naš cilj je da sistematski podstičemo tehnološki razvoj mikropreduzeća, malih preduzeća i preduzetnika jer se u dosadašnjoj praksi pokazalo da je to odličan način da se ojača njihova konkurentnost. Kompanija koja, umesto dotrajalih, ima moderne mašine koje prate napredak tehnologija, ujedno ima i prvi preduslov da finalni proizvod podigne na nivo koji zadovoljava evropsko i druga razvijena tržišta - kažu u Ministarstvu privrede. Ove godine Ministarstvo će program sprovoditi u saradnji sa pet banaka i jednom lizing kućom: Bankom Poštanska štedionica, Kredit agrikol bankom, Halkbankom, Eurobankom, Prokredit bankom i Rajfajzen lizingom. Više o ovom i ostalim programima podrške možete videti na sajtu Ministarstva, kao i na sajtu Privredne komore Srbije.

Nova radna mesta

Ovim programom je u 2017. za kratko vreme obrađeno 425 zahteva privrednika, odobreno ih je 396, koji u naredne dve godine, zahvaljujući nabavci nove opreme, planiraju da zaposle 1.630 novih radnika.

Dobra pomoć i za tekstilce

Dosadašnje iskustvo Ministarstva privrede je pokazalo da su za podršku kroz program sufinansiranja nove opreme i alata najviše zainteresovana preduzeća koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda, metalnih konstrukcija, tekstila i garderobe, zatim, preradom drveta, gume i plastike, štampanjem, proizvodnjom nameštaja, kao i predmeta od papira i kartona, građevinskih proizvoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina opreme nova radna mesta preduzetnici konkurencija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana