Tekst objavljen: 08.08.2016 15:00        


Cene nafte su danas porasle premašivši 42 dolara za barel na azijskom trgovanju, ali analiticari ističu da je malo verovatno da će taj oporavak potrajati pošto je ova sirovina i dalje pod pritiskom prevelike ponude i jakog dolara.

Ponuda prevelika, dolar ojačao, a nafta ipak porasla

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u septembru porasla je za 28 centi na 42,08 dolara, a sirova severnomorska nafta "brent" za oktobarske isporuke skočila je za 29 centi na 44,56 dolara po barelu, prenosi agencija AFP.

Cene variraju od ulaska tržišta u "raspoloženje medeveda" prošle nedelje, oslabivši za više od 20 odsto na ispod 40 dolara za barel prvi put od aprila ove godine.

Podstrek oporavku cena usledio je posle objave podataka o američkim komercijalnim zalihama ove sirovine, koji su pokazali neočekivano smanjenje zaliha benzina, ali su cene tokom nedelje ponovo pale pošto su robusne cifre o zapošljavanju u SAD pogurale dolar naviše.

Jača "zelena" novčanica čini dolarske cene nafte skupljim za potrošače koji koriste druge valute, što podriva tražnju.

Nedeljni podaci o broju aktivnih bušotina, objavljeni u petak, takođe su pokazali da su američki naftaši te nedelje pustili u pogon još sedam dodatnih platformi, što je šesta uzastopna nedelja rasta, nagoveštavajući veću proizvodnu aktivnost usred poplave nafte na tržištu.

"Skromno smanjenje zaliha je verovatno dalo izvestan podsticaj cenama", kaže analitičar kompanije IG Markets Bernard Ou, dodajući, međutim, da je malo verovatno da će taj uzlet potrajati.

"Rast broja bušotina u SAD, mala verovatnoća da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) oživeti... pregovore o zamrzavanju proizvodnje i slabljenje tražnje predstavljaju veliku prepreku za dalji rast cena", rekao je on za AFP.

Analitičar za naftu i gas u kompaniji EY, Sandživ Gupta, ukazuje da su "optimistični podaci o zapošljavanju iz SAD-a, koji su pokazali znatno veći rast broja novih radnih mesta u julu nego što je predviđano, pogurali američki dolar (naviše) što je izvršilo pritisak na cene nafte".

"Budući da će tržišta i dalje čekati signale o budućim ekonomskim izgledima na osnovu privrednih podataka iz Kine i evrozone, cene nafte, nad koje su se nadvile visoke zalihe i problemi prevelike ponude, verovatno će se kretati u uskom rasponu u narednih nekoliko nedelja", smatra Gupta, a prenosi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena nafte zalihe nafte potrošnja nafte jačanje dolara

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana