EUR 117,59 USD 104,30 CHF 110,76

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 13.07.20. :: 117.5944 rsd

Tekst objavljen: 18.08.2017 14:35        


Grad Niš najavio je promenu odluke o određivanju vrste zemljišta za utvrđivanje poreza na imovinu.

Porez neće biti 1.000 EUR

Oko 6.000 domaćinstava u niškom kraju koja su proteklih meseci dobila višestruko uvećana poreska rešenja na imovinu zbog promene namene zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, mogla bi uskoro da odahnu jer je grad Niš najavio promenu odluke o određivanju vrste zemljišta za utvrđivanje poreza na imovinu.

Ta odluka će se naći pred odbornicima Skupštine grada u utorak, 22. avgusta, a njom je predviđeno da se građevinsko zemljište koje se isključivo koristi za poljoprivrednu proizvodnju, za potrebe utvrđivanja poreza na imovinu smatra poljoprivrednim zemljištem.

Ne mali broj domaćinstava u selima i prigradskim naseljima na području grada Niša ove godine trebalo je da plati desetostruko veći porez na imovinu, a među njima je bilo i onih koji su ove godine u odnosu na prošlu trebalo da plate čak 85 puta veći porez na imovinu.

Najdrastičniji primer je domaćinstvo iz Donjeg Međurova kome je prošle godine stiglo poresko rešenje na 1.700 dinara, a ove godine iznosi čak 146.000 dinara.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je na poslednjoj sednici Skupštine grada Niša izjavio da aktuelna vlast nije krivac za drastično uvećanje poreza žitelja prigradskih naselja i sela, i da uzrok treba tražiti u izmenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) koji je prethodna gradska vlast usvojila 2011. godine.

"Prethodna vlast je usvajajući GUP napravila značajno veći obuhvat građevinskog zemljišta na račun poljoprivrednog. Katastar je sada isporučio rešenja u kojima u selima umesto poljoprivrednog imamo gradsko građevinsko zemljište", rekao je on.

Bulatović je na poslednjem zasedanju gradske skupštine, pre deset dana, najavio da grad traga za rešenjem problema jer, kako je istakao, "radi se o zaista velikim iznosima".

Predstavnici opozicije, međutim, i dalje tvrde da je za ekstremno visoka poreska rešenja kriva aktuelna vlast jer je višestruko uvećala poreske stope.

U saopštenju koje je Demokratska stranka juče uputila medijima navodi se da cenu kvadratnog metra za odredjivanje poreza na imovinu za svaku godinu donosi nadležni organ grada Niša, a da je ta cena poslednjih godina drastično uvećana.

Demokrate su podsetile da je u sedmoj gradjevinskoj zoni, u kojoj se nalaze domaćinstva koja su sada dobila drastično uvećana poreska rešenja, cena kvadratnog metra koja služi za oporezivanje trostruko viša ove godine u odnosu na 2015. godinu.

U saopštenju DS-a se ističe da je za 2015. godinu cena kvadrata za odredjivanje poreza na imovinu iznosila 462 dinara po kvadratu, a ove godine iznosi 1.544 dinara po kvadratu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
porez porez na imovinu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.1

ostavite komentar