Tekst objavljen: 06.02.2019 9:20        


Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica izjavio je danas da povećana cena hleba u pojedinim pekarama u centralnoj Srbiji nema veze sa ukidanjem Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, već sa poslupljenjem pšenice, odnosno brašna.

Poskupljenje hleba nema veze sa ukidanjem uredbe o „savi“

"Poskupljenje hleba je zapravo korekcija cene, jer je pšenica poskupela sa 17 na 23 dinara, a brašno sa 25 i 27 dinara na 33 i 35 dinara po kilogramu", kazao je Pralica agenciji Beta.

On je naveo da je zbog velike konkurencije među pekarima cena hleba bila veoma niska, dodavši da će i sada biti ispod ranije propisanih 46 dinara.

Pralica smatra da novih poskupljenja ne bi trebalo da bude, izuzev ukoliko zaživi najavljeni izvoz pšenice u Egipat, što bi moglo da podigne njenu cenu na tržištu.

Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, koja je važila osam godina, do 31. januara ove godine, predviđala je da pekare moraju da imaju 40 odsto osnovnog tipa belog hleba "sava" u ukupnoj proizvodnji i nije smela da se prodaje skuplje od 46 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ministar trgovine Rasim Ljajić kazao je povodom ukidanja, da već dugo nije bilo ekonomskog poravdanja za dalje održavanje uredbe, jer je u prodavnicama bilo hleba po nižoj ceni od propisanih 46 dinara za hleb "Sava" od brašna tip 500.

On je najavio i da bi u slučaju da dođe do bilo kakvih značajnijih cenovnih ili drugih poremećaja na tržištu uredba mogla biti vraćena.

Prema podacima Unije pekara, u Srbiji radi oko 7.000 pekara i 18 velikih industrijskih proizvođača.

1 komentar

  1. User image
    Acaa 06.02.2019 12:22

    Psenica je letos otkupljivana za ispod 10 dinara, bas je skupa.. Koga vi lazete??

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hleb hleb sava poskupljenje hrane pekari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana