Tekst objavljen: 28.07.2016 10:49        


Cene nafte su ojačale danas u trgovanju u Aziji posle petodnevnog pada na najniži nivo u tri meseca, uprkos neočekivanom skoku američkih zaliha koje su podigle zabrinutost u pogledu globalne prezasićenosti ponude. 

Posle petodnevnog slabljenja cene nafte u usponu

Američko Ministarstvo energetike saopštilo je da su zalihe "crnog zlata" porasle za 13,4 odsto na godišnjem nivou, dok su zalihe benzina povećane za 11,8 odsto, što govori da tražnja ostaje slaba budući da je špic letnje sezone putovanja u SAD na izmaku, prenosi agencija Frans pres.

Posle sinoćne objave ovih podataka, nafta "brent" se srozala za tri odsto a američka "laka" nafta WTI za više od dva procenta, do nivoa koji nisu zabeleženi od aprila ove godine, i cene oba tipa ove sirovine sada su niže za oko 20 odsto u odnosu na maksimum od preko 50 dolara po barelu koji su dostigle početkom prošlog meseca.

Lovci na niske cene nafte su se danas pokrenuli, motivisani i slabljenjem dolara koje je usledilo nakon što su Federalne rezerve nagovestile da će povećanje američkih kamatnih stopa biti sporo i pažljivo odvagano.

Cena američke referentne nafte WTI ojačala je za osam centi na 42,00 dolara po barelu danas na azijskom trgovanju, dok je nafta "brent" porasla za šest centi na 43,53 dolara.

"Višak na tržištu nafte je i dalje prisutan i zbog toga će održiv oporavak cena biti problem", kaže za "Blumberg news" Dejvid Lenoks, analitičar u kompaniji Fet Provets iz Sidneja.

"Stiže nam kraj sezone letnjih putovajna i tržišta će verovatno dodatno slabiti. Nivo od 40 dolara za barel izgleda kao uporište u ovom trenutku", dodao je.

Cene nafte su pale na gotovo 13-godišnji minimum ispod 30 dolara za barel u februaru, pogođene prevelikom ponudom, mlakim globalnim rastom, niskom tražnjom i zabrinutošću zbog usporavanja kineske ekonomije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte skok cene nafte zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana