Tekst objavljen: 01.07.2015 13:22        


Predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka Goran Pitić izjavio je danas da bi u slučaju da Grčka proglasi bankrot nastupio težak period za tu zemlju, a da bi se posledice osetile na investicionim tržištima. Govoreći o slučaju da Grčka zaista proglasi bankrot, Pitić je rekao da se dugovi ne brišu tek tako i da dolaze na naplatu kad tad.

Posledice na investicionim tržištima

"Sama zemlja ima potrebu stvaranja neke alternativne valute, da li je to drahma, procene su da bi u startu došlo do devalvacije valute za oko 40 odsto u godini dana. Sve ovo bi ostavilo ozbiljne posledice na privredu.

To bi bio jako težak period za Grčku, jer bi bili izopšteni sa investicionih tržišta, jer investitori ne bi imali poverenja da ulažu u zemlju koja je deflotirala", rekao je Pitić na RTS.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka podseća da je Grčka dužna više od 50 milijardi evra Francuskoj, a oko 70 milijardi Nemačkoj i zaključuje kako bankrot Grčke ne bi bio toliko veliki udar na evropske berze, koliko bi prazna grčka kasa potresla investiciona tržišta.

Pitić je rekao i da referendum u Grčkoj znači dodatnu polarizaciju i pokušaj da se iz naroda dobije glas razuma.

"Šteta što kreditori i Grčka nisu napravili korak ustupaka i došli do rešenja. Za taj referendum svi procenjuju da je u zoni ''50- 50''", ukazuje Pitić.

Navodi da će Evropa, u slučaju da narod Grčke kaže "ne" na referendumu, verovatno opet pokušati da utiče na Grčku, ali da će stvari dobiti veću težinu.

Prema njegovim rečima, evidentno je da je Cipras igrao na tu kritičnu kartu referenduma da sa tim ima adute da od kreditora zatraži više.

Pitić napominje da kada jedna zemlja izlazi iz evrozone otvaraju se neke nove mogućnosti i da će zato Angela Merkel i drugi lideri koji imaju moguća rešenja učiniti sve da se evro zadrži u svim zemljama evrozone.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grčki dug dug države evrozona grčka kriza grčka ekonomija referendum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana