Tekst objavljen: 11.02.2018 9:59        


Analiza srpskog tržišta rada pokazuje da su zanimanja sa srednjom stručnom spremom sve traženija, objavio je Infostud.

Poslodavci traže SSS, pola kandidata VSS

Analiza tržišta rada za 2017. godinu, prema podacima sa sajta poslovi.infostud.com, pokazuje da je najveći broj oglasa objavljen u oblastima trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnika.

Radna mesta iz IT sfere na kojima je ponuda poslova bila veća od interesovanja kandidata su: JAVA Programer, .NET Developer, Software Developer/Programer, C#/C++ Developer i PHP programer. Najviše su traženi programeri srednjeg senioriteta (skoro 50%), dok je u manjoj meri bilo potrebe za junior i senior programerima (oko 20%). Van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje u prethodnoj godini su imali: frizeri, kuvari, mehaničari/automehaničari, vozači i mašinski inženjeri.

Sa druge strane, pozicije na kojima je bilo manje objavljenih oglasa u odnosu na broj konkurisanja, odnosno na kojima je tokom 2017. godine bilo teže pronaći posao su: content manager, asistent na ekonomskim projektima, asistent na projektima u finansijama, promo lider, sudski izvršitelj/pomoćnik.

Situacija je slična kao i prethodne godine, pa su najčešće raspisivani oglasi za radna mesta: prodavac, komercijalista, administrativni radnik, vozač i magacioner. Nakon toga, našle su se i IT pozicije: Java programer, .NET developer i Software developer, navodi se u saopštenju te kompanije.

Poslodavci su tokom 2017. u 60 odsto oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom. Sa druge strane više od polovine kandidata imalo je visoku stručnu spremu.

Svaki treći kandidat ima 10 i više godina radnog iskustva, dok onih sa od godine do tri iskustva ima 21 odsto. Bez ikakvog radnog iskustva na slobodna radna mesta konkurisalo je skoro 8 procenata kandidata.

U 2017. godini na sajtu je objavljeno skoro 31 000 oglasa, dok je na razne pozicije konkurisalo skoro 200.000 kandidata. Prosečan broj prijava po konkursu u prethodnoj godini iznosio je 75, što znači da je jedna osoba u proseku konkurisala oko 12 puta preko našeg sajta.

Na 6 odsto objavljenih oglasa poslodavci su označili da se na njih mogu prijaviti i osobe sa invaliditetom, a objavljeno je i 7.872 oglasa u kojima je preduslov za konkurisanje za radnu poziciju bilo poznavanje traženog jezika. Najčešće je to bio engleski jezik, potom nemački i ruski.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stručna sprema poslodavci novi posao zaposlenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana