Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 16.04.2021 13:55        


Ministar za brigu o selu u Vladi Srbije Milan Krkobabić izjavio je danas da je postignuta saglasnost da se koriguje postojeći model švajcarske formule za usklađivanje penzija i predlaže uvođenje neke vrste garantne penzije, kao specijalnog socijalnog davanja

Postignuta saglasnost oko korigovanja "švajcarske formule", moguće i garatne penzije

On je na TV Prva rekao da je švajcarska formula bio bitan iskorak da se otkloni arbitrarnost i da se znaju pravila po kojima se penzije usklađuju. Krkobić je rekao da ipak švajcarska formula nije idealna, kao što ništa nije idealno.

"Slabosti su jednostavne - na duži rok penzije gube trku sa zaradama. Zarade rastu 10,6 odsto, penzije rastu 5,9 odsto - računica je jednostavna i tu ne treba mnogo pameti", rekao je Krkobabić.

Takođe kaže da se povećavaju razlike između najviših i najnižih penzija.

"Ako imate penziju od 100.000 dinara, a raste 5,9 odsto - to je 5.900 dinara. Ako imate penziju od 10.000 dinara, ona raste 590. To su neke nepravilnosti na koje ukazujemo", dodao je Krkobabić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

On je rekao da su tu i ljudi koji neće ostvariti pravo na penziju iz različitih razloga - nemaju godine života, nemaju godine staža, nisu radili, nisu uplaćivali.

"Ima ih veliki broj, a od nečega moraju da žive. Naš stav je da tu moramo da damo neku vrstu garantne penzije, to je vrsta specijalnog socijalnog davanja", rekao je Krkobabić.

Naveo je da je to nedavno u Hrvatskoj definisano i iznosi 106 evra.

"Pošto se mi takmičimo s Hrvatskom i u BDP-u i u sličnim stvarima, evo moj predlog je da razmislimo da to bude bar 107 evra", rekao je Krkobabić, koji je i predsednik PUPS-a.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
milan krkobabić penzija švajcarska formula garantna penzija korigovanje švajcarske formule

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana