Tekst objavljen: 20.03.2016 13:01        


Postoje izgledi za obnavljanje projekta Južni tok, a Rusija je spremna da snabdeva energentima evropske potrošače u količinama koje su spremni da kupe, izjavio je ruski ambasador pri Evropskoj uniji, Vladimir Čižov. 

Postoje izgledi za obnavljanje Južnog toka

"Smatram da izgledi (za obnavljanje Južnog toka) postoje sa objektivne tačke gledišta, odnosno sa tačke gledišta evropske tražnje za ruskim gasom. Videćemo u kom će obimu države koje učestvuju u ovom projektu i Evropska komisija biti zainteresovani", izjavio je ruski ambasador, a prenosi ruska agencija Tas.

"U EU su prisutne različite struje. Jedni iskreno žale za tim projektom, dok su drugi preokupirani velikim ciljem - da smanje zavisnost od ruskih energetskih isporuka", dodao je Čizov.

On je naglasio da ne želi da predviđa sudbinu Južnog toka i drugih infrastrukturnih projekata u Evropi.
"Jedino ću reći da je Rusija spremna da snabdeva energentima evropske potrošače u količini koju su spremni da kupe", zaključio je on.

Cilj obustavljenog gasovoda Južni tok, vrednog više milijardi dolara, bilo je dopremanje 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa godišnje do Evrope ispod Crnog mora i preko zemalja Balkanskog polustrva.

Međutim, u decembru 2014. godine, pod pritiskom Brisela i tvrdnjama da ovaj gasovod krši evropske propise o konkurenciji pošto će samo transportovati gas ruskog državnog giganta Gasproma, zvanična Moskva je odustala od ovog projekta.

Nakon toga se okrenula novom projektu izgradnje gasovoda preko teritorije Turske, nazvanom Turski tok, ali je i ovaj projekat nedavno doveden u pitanje zbog obaranja ruskog vojnog aviona na turko-sirijskoj granici u decembru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
snabdevanje gasom evropa južni tok ruski gasovod cena gasa moskva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana