Tekst objavljen: 15.06.2018 13:20        


Odluka američke Uprave federalnih rezervi (FED) da podigne kamatnu stopi na nivo između 1,75 i dva procenta pogodiće i građane i privrednike u Srbiji koji imaju kredite s promenljivom kamatnom stopom koja će neminovno porasti, smatraju sagovornici Kurira.

Potez FED-a će uticati i na rast rata stambenih kredita

Iako niko ne može tačno da predvidi koliko bi kamate na kredite u Srbiji mogle da porastu, finansijski stručnjaci se slažu da je to neminovnost.

- Domaće kamate će morati da se povećaju zato što je naše tržište povezano sa svetskim finansijskim tržištem. To će povući naviše kamate samo kod kredita koji su ugovoreni s promenljivom kamatnom stopom. Povećanje kamata nepovoljno će se odraziti na položaj realnog sektora, preduzeća i domaćinstava, a poboljšaće položaj banaka - ističe ekonomista Ljubomir Madžar i dodaje da ovo povećanje zasad neće izazvati veliki udar, ali će se odluka FED da poveća kamatne stope odraziti i na veće troškove servisiranja kredita koje će država ubuduće uzimati u inostranstvu.

Dušan Uzelac, urednik portala Kamatica, kaže da odluka Američke centralne banke može da se odrazi na promene kamata na nivou Evropske centralne banke, što će se kasnije preneti na sva tržišta.
- S tim i bez toga zna se da će niske referentne kamatne stope iščeznuti jer one nisu prirodno takve, već su takve kao reakcija na svetsku ekonomsku krizu. S obzirom na to da je kriza iza nas, verujem da će se u narednih dve do tri godine kamate vratiti na normalan nivo. To će dovesti do rasta Euribora, ali to neće biti neki drastičan rast. Euribor je bio oko pet odsto pred krizu, sad je negativan, ali se očekuje da će mu normalni novo biti oko dva odsto. To znači da će svi koji imaju kredit vezan za Euribor imati nešto skuplje kredite. To neće realno biti strašno skuplje jer privredna aktivnost raste i celo okruženje se diže kao plima - kaže Uzelac.

Zoran Grubišić: Može da utiče na javni dug

Profesor dr Zoran Grubišić s Beogradske bankarske akademije ističe da je odluka FED da podigne kamatne stope bila odavno najavljivana, ali da to ne mora da znači da će je slediti Evropska centralna banka, od čije referentne kamatne stope zavisi i cena kredita u Srbiji:
- Ne postoji razlog da Evropska centralna banka odmah odreaguje. Ona povećava referentnu kamatnu stopu da spreči inflaciona očekivanja, kojih trenutno nema. Iz tog ugla korisnici kredita ne bi trebalo da brinu, ali bi trebalo da bude zabrinuta država koja ima trećinu javnog duga u dolarima, pošto će posledica ove mere FED biti jačanje američke valute.

NBS: Naše odluke ne zavise od FED

U Narodnoj banci Srbije, na čijem je čelu Jorgovanka Tabaković, ističu da odluke monetarne politike donose u zavisnosti od procene inflatornih, odnosno dezinflatornih uticaja faktora inflacije u Srbiji.
- Zbog toga činjenica da su Federalne rezerve podigle referentnu kamatnu stopu sama po sebi ne predstavlja argument da i mi treba da postupimo na isti način. Inflatorni pritisci u Srbiji su niski, što potvrđuje i niska bazna inflacija, koja je na nivou od 0,8 odsto međugodišnje. Podsećanja radi, upravo su dodatno sniženi inflatorni pritisci omogućili NBS da u martu i aprilu smanji referentnu kamatnu stopu za ukupno 50 b. p. na 3,0 odsto - kažu u NBS.
Oni dodaju da devizno indeksirani krediti koje koriste građani nisu vezani za dolar, pa samim tim rast kamatnih stopa na finansiranje u dolarima ne utiče na cenu valutno-indeksiranih kredita građana u našoj zemlji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dušan uzelac rast kamatnih stopa kamatne stope Narodna banka Srbije odluka feda kamata na stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana