Tekst objavljen: 24.09.2017 10:03        


Obim prodaje aditiviranih goriva na domaćem tržištu u prvih šest meseci ove godine uvećan za 17 odsto, kažu u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

Povećana prodaja goriva sa aditivima

Vozači u Srbiji sve više toče aditivirana goriva, pokazalo je istraživanje Udruženja naftnih kompanija Srbije. Prema njihovim podacima, obim prodaje aditiviranih goriva na domaćem tržištu u prvih šest meseci ove godine uvećan je za 17 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Naftna industrija Srbije, na primer, beleži konstantan rast prometa ovih goriva, a u planu je i povećanje broja benzinskih stanica koje će u svojoj ponudi imati aditivirane, takozvane premijum derivate.

Ipak i dalje značajan bropj vozača u Srbiji knisu dobro upućeni u ovu vrstu goriva. To pokazuje i nedavno sprovedena anketa prema kojoj skoro trećina vozača u Srbiji nema znanja o gorivima sa dodacima i prednostima njihove upotrebe.Reč je o standardnom gorivu u koje naftne kompanije ubacuju posebne supstance – aditive, bilo prilikom samog procesa proizvodnje ili prilikom isporuke benzinskim stanicama. Hemijski sastav ovih supstanci zbog svojih naročitih svojstava svaka kompanija čuva kao poslovnu tajnu.

Bez obzira na tu činjenicu, ova goriva obično prođu kroz rigorozna ispitivanja kako bi se utvrdila dejstva koja nastaju kao rezultat njihove primene.Vozači, pri tome, ne treba da očekuju gorivo čarobne formule koje će ponuditi trenutno, jednokratno rešenje. Nedavno testiranje, koje su sproveli eksperti u nezavisnom istraživačkom centru Milbruk u Velikoj Britaniji za „dž-drive benzin” obogaćen aditivima, potvrdilo je da je došlo do povećanja snage motora od sedam procenata, poboljšanja dinamike ubrzanja od 10 odsto i uvećanja obrtnog momenta za pet posto nakon pređenih 500 do 1.000 kilometara.

Prilikom objašnjavanja ovih rezultata, stručnjaci skreću pažnju na dve stvari. Prvo, aditivi doprinose smanjenju trenja u pumpi za gorivo što direktno vodi rasterećenju rada motora. Na ovaj način, snaga koja bi inače bila potrebna za pogon pumpe za gorivo biva preusmerena direktno na točkove automobila.

Od značaja je i veća vrednost oktanskog broja kod benzina, odnosno cetanskog kod dizel-goriva, jer upravo ova vrednost u kombinaciji sa kompleksom aditiva poslednje generacije doprinosi poboljšanju performansi motora.Na vozačima je da li će ovu „oslobođenu” snagu upotrebiti za pomenuto ubrzanje, ili rasterećenijim radom motora u izvesnoj meri smanjiti potrošnju goriva. Drugo, jedna od supstanci aktivno deluje na naslage u motoru i instalaciji za gorivo, a reč je o aditivu koji pomaže efikasnom čišćenju sistema za gorivo.

Stručnjaci kažu da ovo gorivo smanjuje emisiju štetnih gasova i pomaže radu motora, ali i osigurava duži radni vek vozila. Sa svim ovim karakteristikama i cenom većom za svega nekoliko dinara u odnosu na standardna motorna goriva, ona se na duži rok mogu pokazati kao isplativ izbor, tvrde stručnjaci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aditivi kvalitet goriva u Srbiji gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana