Tekst objavljen: 13.12.2015 17:30        


Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine iz prometa je povukla oko 209 kilogama bagremovog, lipovog i šumskog meda koji pakuje i proizvodi "Irikom" iz Beograda, jer ne ispunjava uslove kvaliteta, saopšteno je danas iz Minsitarstva poljoprivrede.

Povučeno 209 kg nekvalitetnog meda iz prometa

"S obzirom na to da med ne ispunjava sve parametre propisanog kvaliteta, kao i činjenica da je proizvođač deklaracijom doveo potrošača u zabludu, med se stavlja van prometa", stoji u saopštenju.

Kako je navedeno, sporne količine meda zatečene su u marketu "Fortuna" u Aranđelovcu, a kontrole su rađene zbog sumnje na ispunjenost propisanih uslova za kvalitet meda kao i nerealno niske maloprodajne cene.

Na osnovu dobijenog izveštaja laboratorijskih analiza koje je izdao Institut za higijenu i tehnologiju mesa, povučene količine meda ne ispunjavaju uslove kvaliteta u smislu senzorskih svojstava, kao i uslove u pogledu hemijskih parametara propisanih Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za med i proizvode od meda.

Veterinarski inspektori su povučene količine meda upakovali i zapečatili do konačnog postupanja sa proizvodom, jer i proizvođač kao i veterinarska inspekcija mogu zahtevati superanalizu proizvoda.

U pomenutom objektu u Aranđelovcu, zatečeno je i oko 80 kilograma livadskog meda istog proizvođača, koji nije uzorkovan, ali je tu količinu meda iz prometa povukao sam "Irikom" zbog sumnje u kvalitet.

Veterinarska inspekcija nastavlja kontrolu svih veleprodaja i distributivnih centara kako bi izvršili povlačenje spornog meda sa tržišta do okončanja inspekcijskog postupka i utvrđivanja činjeničnog stanja na mestu proizvodnje, zaključuje se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
šumski med povučen med veterinarski institut lipov med inspekcija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana