Tekst objavljen: 11.02.2022 14:15        


Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da je Vlada Republike Srbije na jučerašnjoj sednici donela Uredbu o ograničenju maloprodajnih cena naftnih derivata

Poznato je do kada će cene goriva biti zamrznute

Ograničenje će važiti 30 dana.

„Razlog za donošenje ove Uredbe je kontinuirani rast cena naftnih derivata u prethodnom periodu, što je direktno uticalo na povećanje cena ostalih vrsta roba i usluga. Osim toga, na osnovu značajnih indikatora i nepredvidive situacije na svetskim berzama, očekuje se dalji rast nafte i naftnih derivata. Stoga je cilj ove uredbe, osim sprečavanja daljeg nekontrolisanog rasta cena pojedinih naftnih derivata, očuvanje životnog standarda stanovništva i sprečavanje većih poremećaja na tržištu u Republici Srbiji“, rekla je Matić.

Kako piše u zvaničnom saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i tellekomunikacija, Matić je dodala da je u cilju sprečavanja eventualnih nestašica na tržištu, Uredbom definisano da trgovci naftnim derivatima ne smeju da isporučuju pomenute vrste goriva u količinama koje su manje od prosečnih za poslednjih godinu dana, kao i da su sličnu uredbu donele i pojedine zemlje u okruženju, poput Hrvatske i Mađarske.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prema ovoj uredbi, maksimalna maloprodajna cena Evro dizela je 179, a Evro premijuma BMB 95 - 171 dinara po litru.

Maloprodajne cene ostalih naftnih derivata nisu ograničene ovom Uredbom i slobodno se formiraju na tržištu.

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
gorivo cena goriva ograničenje cena nafta dizel benzin tatjana matić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana