Tekst objavljen: 01.07.2021 12:40        


Bugarska planira da se drži cilja kojim je planirano uvođenje evra kao valute od 1. januara 2024. godine, a najavljeno je i plaćanja u evrima bez ikakvog prelaznog perioda nakon što se zemlja pridruži evrozoni

Poznato je kada u naš komšiluk stiže evro


Bugarska je zajedno sa Hrvatskom prošlog jula primljena u mehanizam Evropske berze dva (ERM-2), što je preliminarna faza za usvajanje evra kao valute u naredne tri godine, prenosi Rojters.

Prema nacrtu nacionalnog plana za ulazak Bugarske u evrozonu koji je objavljen danas, građani će moći da koriste lev i plaćaju njime mesec dana od usvajanja jedinstvene valute.

Bugarska već vezuje svoju valutu za evro i planira da usvoji jedinstvenu valutu po njenom trenutnom fiksnom kursu.

"Uvođenje evra planirano je bez prelaznog perioda, a datum usvajanja evra poklapaće se sa njegovim uvođenjenjem kao zvanične jedinice plaćanja, saopštili su bugarska centralna banka i ministarstvo finansija u zajedničkoj izjavi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prema saopštenju, nacrt nacionalnog plana koji su pripremili centralna banka i ministarstvo finansija treba da dobije odobrenje vlade nakon što prođe javnu raspravu.

Bugarska je jedna od najmanje zaduženih država EU, a njen fiskalni deficit je prošle godine iznosio samo tri odsto ekonomske proizvodnje, uprkos povećanim rashodima za smanjenje ekonomskih posledica pandemije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Bugarska evro uvođenje evra balkan ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana