Tekst objavljen: 30.10.2020 10:30        


U Srbiji oko 230.000 ugostitelja i trgovaca svom mogućom robom koristi fiskalne kase i svi oni će, po novim propisima, morati da obezbede dodatnu tehnologiju koja će pratiti izdavanje računa

Poznato je kakav uređaj će uskoro morati da ima svaka fiskalna kasa u Srbiji

Zbog fiskalizacije sistema koja će stupiti na snagu od 2022. godine, a za koju je prethodno potrebna ne tako kratka priprema, korisnici fiskalnih kasa dobiće novi uređaj koji podseća na mobilni telefon i koji je u mometu uvođenja u regionu koštao i do 400 evra.

Veliki prodajni sistemi uglavnom su već opremljeni savremenim fiskalnim kasama. Istovremeno je u celoj Srbiji mnogo više onih koji imaju stare fiskalne kase uvedene propisima iz 2005. Svi oni sada će morati da se prilagode novom zakonu o fiskalizaciji koji bi uskoro trebalo da uđe u javnu raspravu. Naknadno će, pozakonskim aktima, biti precizirano i koje će grupe privrednika, koji do sada nisu imali fiskalnu kasu, morati da je obezbede.

Promene koje dolaze sa novim uređajem u Srbiji gotovo da su do detalja precizirane.Praktično, vlasnici prodavnica, kafića i svih objekata koji izdaju fiskalne račune, na postojeće fiskalne kase moraće da nadograde uređaj koji će imati svoj softver. Uređaj bi bio povezan s Poreskom upravom, koja bi istog momenta kada se neki proizvod naplati i prođe kroz fiskalnu kasu, dobila podatak o mestu, vremenu i ceni prodate robe.

Prenos podataka će biti omogućen zahvaljujući internet vezi, što znači da će svaki preduzetnik koji koristi fiskalnu kasu morati da ima i internet.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Cena

Novo pravilo praktično bi značilo i novi trošak za poreske obveznike jer bi oni morali da kupe dodatni uređaj. Koliko bi on u Srbiji mogao da košta još nije zvanično saopštavano, ali bi primer iz Hrvatske mogao da posluži kao reper.

U Hrvatskoj je fiskalizacija uvedena 2013. godine, što je preduzetnike pojedinačno koštalo najčešće u proseku oko 400 evra.

Dobra vest za domaće privrednike jeste da bi najveći deo troška, mogla da snosi država.

"Za to će iz budžeta za 2021. godinu biti obezbeđeno 3,5 do četiri milijarde dinara, a to ulaganje će se isplatiti u narednih godinu do godinu i po", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Prema informacijama "Blic Biznisa", država još razmatra kako će privrednicima refundirati trošak, ali jedna od najrealnijih opcija jeste direktna subvencija odnosno isplata novca kojim bi se pokrio trošak nabavke novog uređaja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novi uređaj fiskalne kase 2022 fiskalni računi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana