Tekst objavljen: 02.04.2015 13:56        


Stupio na snagu Pravilnik o deklarisanju proizvoda, a proizvođačima ostavljen rok za potpuno usaglašavanje. U Srbiji je na snagu stupio novi pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, što bi trebalo da podigne nivo zaštite potrošača na našem tržištu.

Pravilnik nov, a deklaracije stare

Ovaj propis donet je na osnovu Zakona o bezbednosti hrane i uslađen je sa evropskom regulativom koja je na identičan način sprovedena u zemljama EU u decembru prošle godine. Pravilnik precizno definiše uslove za deklarisanje, označavanje upakovane i neupakovane hrane, kao i način na koji se proizvodi mogu reklamirati.

Najznačajnije novine odnose se na obavezu deklarisanja sastojaka koji mogu da izazovu alergije i intolerancije u spisku sastojaka naglašavajući ih drugačijim fontom, stilom ili bojom pozadine. Definisana je minimalna veličina slova, mesto porekla, zemlja porekla, način navođenja roka trajanja, dok naziv hrane mora sadržati podatke o fizičkom stanju namirnica, a potrebno je pored naziva dodati i niz upozorenja ako proizvod sadrži kofein, fitosterole i mnoge druge supstance.

Promena je mnogo i proizvođačima se ne ostavlja mogućnost da namerno ili nenamerno dovode kupce u zabludu.

Podaci na deklaraciji biće vidljiviji i čitljiviji, što je definisano veličinom slova. Minimalna veličina slova je 1,2 milimetra, a izuzetak su veoma male ambalaže gde font ne može biti manji od 0,9 milimetara. Ove promene se odnose i na ugostitelje koji će imati obavezu da goste prilikom porudžbina detaljno obaveste ukoliko one sadrže neke sastojke koji mogu izazvati alergiju.

Važno je znati da se na početku ne može očekivati da već danas svi proizvodi imaju nove deklaracije, jer je proizvođačima ostavljen krajnji rok u kome će one biti u potpunosti usaglašene, međutim svi proizvodi koji sa jučerašnjim danom budu proizvedeni moraju na tržište stići i sa novim deklaracijama.

Svaka promena, posebno kada je reč o informisanju potrošača, ohrabruje, međutim nadležni ne bi trebalo da zanemare i tu činjenicu da je poslednje istraživanje koje je sprovela Asocijacija potrošača Srbije i IHIS Nutricionizam pokazalo da 65 odsto građana Srbije ne ume da čita deklaracije, dok 25,5 odsto ispitanika ne veruje u istinitost nutritivnih i zdravstvenih tvrdnji.

Ovakvi podaci opominju da je hitno potrebno raditi i na edukaciji potrošača.

O tome šta donosi novi pravilnik i kako da ubuduće čitaju deklaracije, kao i šta je najvažnije za građane, bavila se redakcija „Politikinog” Potrošača koja će ovo istraživanje objaviti u ponedeljak.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita potrošača sastav hrane deklaracije na proizvodu deklaracije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana