Tekst objavljen: 14.04.2015 11:26        


PayPal je danas ponovo omogućio naplatu putem ovog servisa, što bi moglo da znači da korisnici iz Srbije od danas mogu da uživaju u njegovom punom kapacitetu. Međutim kako smo se pre par meseci susreli sa sličnom situacijom i nakon 3 dana saznali da PayPal je greškom proradio u Srbiji, bolje sačekati i zvanično obaveštenje.

Preko PayPal-a je sada omogućeno i primanje novca

U septembru prošle godine PayPal je na svom zvaničnom sajtu uvrstio Srbiju među zemlje u kojima će ovaj servis biti celokupno omogućen od 8. oktobra, ali smo ubrzo uvideli da za to još uvek ne postoje odgovarajući uslovi. Na mrežama su korisnici primetili ovu opciju, a mi smo je istestirali i zaista funkcioniše.

Ukoliko se ispostavi da ovo nije greška i da nastavi da funkcioniše, moglo bi biti veoma dobra vest za domaći preduzetnički eko sistem, jer su se mnogi naši startapi registrovali u drugim zemljama upravo zbog onemogućenosti primanja naplata putem PayPala.

Šta ćemo moći sa PayPalom

PayPal u Srbiji je počeo da posluje u aprilu 2013. godine, a u julu ove godine omogućeno je da rezidenti preko tog servisa vrše naplatu iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu u devizama po osnovu prodaje, odnosno kupovine robe i usluga sa nerezidentima, a ako ovo nije zakasnela prvo-aprilska šala, mogli bismo konačno da imamo i kompletne usluge – odnosno i primanje novca među rezidentima.

Prema PayPalovom sajtu (od oktobra 2014.) putem svojih PayPal naloga stanovnici Srbije moći će da:
  •  primaju i šalju novac na ime prodaje robe ili pružanja usluga 
  • primaju i šalju novac na ime Request Payment usluge 
  • primaju i šalju novac od strane kompanija, profitnih i neprofitnih organizacija.
Korisnik PayPal naloga ne treba da uradi ništa dodatno kako bi aktivirao ovu opciju, saopšteno je iz PayPala.

Oni koji budu želeli da je deaktiviraju, potrebno je da putem linka pošalju besplatan zahtev za zatvaranje naloga.

Da li su prethodni nedostaci sada uklonjeni?

Prošlog oktobra smo se bavili razlozima o nefunkcionisanju PayPala u Srbiji i pretpostavili da problem leži u transakcijama u stranim devizama među rezidentima Srbije, što je kažnjivo zakonom.

Za oktobar ove godine najavljen je novi Zakon o platnim uslugama među kojima je po prvi put definisan e-novac (u šta spada i PayPal), ali počeće da funkcioniše tek od oktobra 2015. godine. S druge strane, kako PayPal i NBS već neko vreme pregovaraju, moguće da je neki sporazum pronađen i da ćemo uskoro i zvanično saznati šta je po sredi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    It 14.04.2015 14:51

    Da li sad fukcioniše prijem novca u Srbiji preko sajtova tipa elance i sl ?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
paypal u srbiji slanje i primanje novca e novac paypal

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana