Tekst objavljen: 21.09.2015 8:33        


Pokret za preokret podneo je Skupštini Srbije predlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u evro, kojim bi se, kako navode, olakšao položaj korisnika tih kredita. Preokret je predložio i izmene Zakona o korisnicima finansijskih usluga, kojim bi se zaštitili i korisnici kredita indeksiranih u drugim valutama, ali i korisnici drugih bankarskih usluga.

Preokret zakon o zaštiti zaduženih u švajcarcima

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je da je nedopustivo da u Srbiji bankarski monopoli diktiraju odnos države prema korisnicima kredita, a banke zelenaškim kamatama i drugim mehanizmima pljačkaju građane.

"Šta čeka naša vlada, kada su svoje građane od banaka zaštitile sve ozbiljne zemlje. Još su jedino građani Srbije ostali ovce za šišanje", rekao je Veselinović.

Zakonskim rešenjima koje predlaže Preokret izvršila bi se konverzija svih kredita uzetih u švajcarskim francima u evro i to na dan zaključenja ugovora.

Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u evro obavezivao bi banke da izvrše konverziju kredita u evro, sa kamatnom stopom koja je toga dana važila za evro.

Banke će, prema zakonskom predlogu, biti u obavezi da razliku između kredita u švajcarskim francima i onog u evrima umanje obaveze korisnika kredita.

Otplaćivanje kredita bilo bi nastavljeno po promenjivoj kamatnoj stopi koja vredi za evro, do dana potpisivanja izmenjenog ugovora, a nakon toga kamata bi se vezivala za EURIBOR, ali ne bi mogla da pređe sedam odsto na godišnjem nivou.

Buduće rate korisnika kredita, koji po novom obračunu imaju pretplatu, umanjile bi se do 60 odsto sve dok se pretplata ne anulira.

Drugi zakon koji je Preokret pripremio odnosi se i na druge korisnike kredita i finansijskih usluga i njime bi se na našem finansijskom tržištu građani konačno zaštitili od otvorene pljačke od strane banaka.
Visina rate kredita ne bi mogla da pređe 50 odsto primanja, a banke bi korisnicima kredita sa teškom materijalnom situacijom morale da ponude način otplate kredita koji ne bi ugrozio egzistenciju.

"Vreme je da Srbija zaštiti korisnike kredita u švajcarskim francima i druge korisnike kredita, koji su žrtve monopola banaka kod nas. Zakone u toj oblasti već je doneo značajan broj zemalja u kojima su ovi krediti plasirani", rekao je Veselinović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zakon o kreditima kredit u švajcarcima stambeni krediti izmene zakona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana