Tekst objavljen: 05.12.2013 9:15        


Najmanje 200 dinara su troškovi opomene koje snosi klijent ukoliko na vreme ne izmiruje mesečne obaveze prema banci. U slučaju višemesečnog kašnjenja s uplatom rate kredita ili drugog duga ovi izdaci mogu da dostignu i više hiljada dinara.

Preskupo kašnjenje sa ratom: Banke deru i kad opominju

Banke ne tolerišu kašnjenja, a kada građanin nekoliko dana kasni sa izmirenjem obaveza, prvo što može da očekuje je SMS obaveštenje. Nakon toga, ukoliko ne plati ratu, sledi poziv službenika banke.

Neodgovornost u izvršavanju obaveza, kako kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata Efektiva, trebalo bi da snosi klijent, ali ne i da banka na tome zaradi.
- Kad neko naplaćuje opomenu hiljadu dinara, sigurno da će na njoj i da zaradi, jer trošak slanja nije ni sto dinara - ukazuje Gavrilović. Pored troškova opomena, klijenti moraju da vode računa i o tome da će, osim redovne kamate, plaćati i zateznu, koja je i do 70 odsto godišnje.
- Po bankarskoj proceduri, klijent se trećeg dana kašnjenja najpre obaveštava SMS-om o stanju dugovanja. Ukoliko klijent ni petog dana kašnjenja nije izmirio svoju obavezu, bankarski službenici zaduženi za praćenje naplate pozivaju klijenta kako bi ga podsetili na neizmirenu obavezu. Pozivanje klijenata i slanje poruka o neizmirenim obavezama se ne naplaćuje kao dodatni trošak klijentima - ukazuju u Sberbanci.

Ali sva kašnjenja nakon toga i opomene koje banka šalje uglavnom se naplaćuju.

U Sosijete ženeral banci pismo obaveštenja šalju, i to bez naknade, međutim, pismo opomene košta 200 dinara, a pismo upozorenja 600 dinara, koliko košta i pismo pred utuženje. Trošak po opomeni Inteza banka naplaćuje 200 dinara.


Klijenti Piraeus banka nemaju trošak za dobijenu opomenu u slučaju kašnjenja sa ratom gotovinskog kredita, kredita za refinansiranje, kao ni u slučaju otplate rate za kreditne kartice. Platiće 200 dinara za opomenu kada je reč o kašnjenju sa otplatom stambenog kredita ili nedozvoljenog minusa.

Najveće troškove imaju oni koji više meseci kasne sa izmirivanjem rata za stambene kredite. U Sberbanci slanje prve hipotekarne opomene košta 1.000 dinara, dok je druga 1.500 dinara, koliko iznose i troškovi slanja opomene pred utuženje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
troškovi opomena bankarska tarifa bankarski troškovi bankarske usluge zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana