Tekst objavljen: 13.05.2022 12:15        


Proizvodnja „fijata 500 L” prestaje u Kragujevcu, a zaposlenima je ponuđeno da pređu u jednu od četiri fabrike u inostranstvu ili da uzmu otpremnine i napuste preduzeće

Prestaje proizvodnja Fijata 500L u Kragujevcu


Kako „Politika” saznaje mali je odziv radnika za odlazak na rad u inostranstvo. Inače ova šumadijska fabrika zapošljava 2.100 radnika.

Saša Đorđević, predsednik sindikata „Fijata”, kaže da se ona lepa informacija koju su dobili pre desetak dana o pokretanju novog modela električnog automobila topi kao pahulja snega.

– Poslodavac nas je juče informisao o prestanku proizvodnje u Kragujevcu i svi radnici su pozvani da se izjasne. Nudi se rad u inostranstvu u neprekidnom periodu od dve godine u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj. Ovo juče je bilo samo informisanje, a od sledeće nedelje počinje izjašnjavanje zaposlenih –kaže Đorđević.

Druga opcija je izjašnjavanje o dobrovoljnom odlasku iz firme uz zakonsku otpremninu.

– Svi hoće da rade. Ovo je fabrika sa dosta mladih ljudi. Niko se ne žali na ponudu u ovom momentu, mi kao sindikat tražimo od poslodavca da ponude budu u skladu sa zakonom i sa kolektivnim ugovorom. Poslodavac će morati da obezbedi garanciju zaposlenima da će po dolasku iz inostranstva imati radno mesto u našoj fabrici koja treba da počne da proizvodi električne automobile u trećem kvartalu 2024. – navodi Đorđević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prema dokumentu sa kojim su juče upoznati radnici, za rad u Slovačkoj i Poljskoj ponuđena je minimalna osnovna neto mesečna zarada u iznosu od 800, odnosno 850 evra, a ponuđen je i neto bonus pre polaska od 6.000 evra. Po povratku, radnici će primiti neto bonus po 11.000 evra, ukupno za dve godine.

Za radnike koji će otići na rad u Nemačku minimalna osnovna neto mesečna zarada je 1.900 evra, a za one koji odu u Italiju 1.400 evra, pri čemu je neto bonus pre polaska 1.000 evra. Neto bonus po povratku iz Nemačke je 2.000 evra, a iz Italije 1.500 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
saša đorđević kragujevac fijat kragujevac prestanak proizvodnje fijat 500L

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana