Tekst objavljen: 27.04.2024 18:00        


Prihod tehnološke kompanije Alfabet, vlasnika Gugla, je u prvom kvartalu ove godine porastao za 15 odsto, na 80,54 milijarde dolara, prevazišavši očekivanja analitičara iz agencije LSEG koji su prognozirali 78,59 milijardi dolara

Prihod kompanije Alfabet, vlasnika Gugla, skočio za 15%


Profit Alfabeta je u istom periodu porastao za čak 57 odsto, na 23,66 milijardi dolara, odnosno na 1,89 dolara po deonici, iznad očekivanja LSEG koja je predviđala 1,51 dolar po deonici, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Prvi put u istoriji kompanije, odbor Alfabeta najavio je odobrenje programa dividende, tako da će dividenda od 20 centi po akciji biti isplaćena akcionarima 17. juna.

Alfabetov prihod od Jutjub reklama je takođe oduševio investitore, dostigavši 8,09 milijardi dolara u prvom kvartalu 2024, kao i prihod Gugl klauda (računarstva u oblaku) koji je porastao za 28 odsto međugodišnje i iznosi 9,57 milijardi dolara.

Time se nastavlja pozitivan trend za Gugl klaud iz četvrtog kvartala 2023., kada je prihod porastao za 25,66 odsto međugodišnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Ovo je sunčan dan za Guglov klaud (oblak)", prokomentarisao je tehnološki portal Teh kranč.

Izvršni direktor Alfabeta Sundir Pičaj izjavio je da će zajednički prihodi kompanije od Jutjub reklama i Gugl klauda u 2024. iznositi više od 100 milijardi dolara.

"Naše liderstvo u istraživanju veštačke inteligencije i infrastrukture AI, kao i naš globalni otisak proizvoda, nas dobro pozicioniraju za sledeći talas inovacija u ovoj oblasti", naglasio je Pičaj.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
google alfabet vesti sa berze google cloud

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana