Indikativni kurs Evra na dan 04.12.20. :: 117.5703 rsd
Tekst objavljen: 12.08.2018 10:00        


Dugovanja za komunalne usluge najčešći razlog za smanjenje primanja penzionera po osnovu izvršiteljskih zaključaka. Više od 17.000 starijih od 65 godina prima umanjene čekove zbog neplaćanja struje ili zbog uloge žiranta za kredit svoje dece.

Prinudna naplata reže i penzije

Penzionerki iz Novog Sada sa penzionog čeka skinuto je 19.000 dinara zbog nagomilane kamate po osnovu duga od 26 dinara za komunalne usluge.

Neplaćeni računi za "Infostan" još iz 2015. godine prethodne godine došli su na naplatu jednom beogradskom penzioneru, pa je umesto 21.000 dinara primio svega 7.000 dinara penzije. Iako penzioneri važe za najredovnije platiše, danas više od 17.000 penzionera prima umanjene penzije po osnovu izvršiteljskih zaključaka na osnovu dugovanja za struja i komunalije, ali i zaostale alimentacije, uloge žiranta za kredit dece ili prijatelja.

Statistika Komore izvršitelja govori da čak oko 99 odsto penzionera u Srbiji odmah po primanju mesečnih prihoda izdvaja za izmirivanje svojih obaveza i mesečnih računa za komunalije. Tek jedan odsto penzionera u Srbiji ili njih oko 17.000 ima zaostala dugovanja prema različitim poveriocima, koji angažuju privatne izvršitelje za naplatu dugovanja prema njima. Najčešća dugovanja zbog kojih se terete mesečna primanja penzionera su dugovanja prema javnim komunalnim preduzećima, neplaćeni računi za telefon i nagomilana dugovanja prema elektrodistribuciji.

Zakonska regulative regulisala je i ovo područje, pa penzioneri koje ne izmiruju svoja dugovanja od angažovanih izvršitelja najpre lično dobijaju rešenje o izvršenju dugovanja ili se dešava da se dostava obavi preko oglasne table suda. Tada penzioner, odnosno dužnik za naplatu svojih dugovanja saznaje tek kada primi umanjenu penziju.

- Izvršitelji mogu da nalože zaplenu i do dve trećine mesečnih primanja penzionera, ili u slučaju niskih mesečnih primanja do polovine penzije, dok je kod dužnika sa minimalnom penzijom dozvoljena jedna trećina penzije - objašnjava javni izvršitelj sa Novog Beograda.

- Dužnici nekada tvrde da su iznenađeni i da ih niko nije obavestio, ali naravno da to tako ne funkcioniše. Rešenje se najpre dostavlja lično, a ako to ne bude moguće nakon dva pokušaja na adresu penzionera, onda obaveštenje jednostavno bude okačeno u sudu.

Iznosi zbog kojih se komunalna preduzeća odlučuju za angažovanje izvršitelja mogu biti i svega nekoliko hiljada dinara, pa je odluka isključivo na poveriocu da li će tražiti naplatu duga od penzionera. Od uvođenja privatnih javnih izvršitelja, broj onih kojima se po osnovu izvršiteljskog zahteva odbija od penziju drastično je povećan, navode iz Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje (PIO).

Osim dugovanja za komunalne delatnosti, tu su i neplaćene alimentacije, dugovi prema privatnim poveriocima i slično. Samo u 2015. godini isplata dela penzija bila je obustavljena kod 20.313 penzionera, kada se ukupan ostatak duga kretao oko 2,8 odsto ukupnih sredstava za mesečnu isplatu penzija. Iako postoji trend sve veće naplate duga po izršiteljskim zaključcima, na početku 2018. godine izvršenje se sprovodilo kod 17.442 korisnika penzija, od kojih su čak jednu petinu činili penzioneri sa minimalnim mesečnim primanjima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
komunalna preduzeća prinudna naplata privatni izvršitelji naplata potraživanja penzioneri primanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana