Tekst objavljen: 31.01.2016 11:30        


U svim zgradama u Srbiji gde stanari ne mogu da se slože ko će voditi skupštinu stanara, opština će, kako predviđa Predlog zakona o stanovanju, prinudno uvesti profesionalnog upravnika kojeg će stanari plaćati, rečeno je danas u Ministarstvu, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

Prinudni upravnik zgrade ako se stanari ne slože

Usvajanje tog zakona u skupštini se očekuje tokom februara, a pomoćnica ministra Jovanka Atanacković kaže da se odustalo do prvobitne ideje da profesionalna uprava bude obavezna u svima zgradama sa više od 30 stanova.

Inače, firma koje se profesionalno bave upravljanjem zgrada tu uslugu naplaćuju uglavnom oko 300 dinara po stanu, ali cena zavisi od broja stanova u zgradi.

Pored toga, građani će pored plaćanja te usluge morati da izdvajaju novac i za redovno održavanje zgrade.
Atanacković ističe da će lokalna samouprava postaviti jednog od profesionalnih upravnika iz registra koji će voditi Privredna komora Srbije samo do trenutka dok se ta zgrada ne organizuje u skladu sa zakonom i stanari ne odluče da li će među sobom naći nekog ko će upravljati zgradom ili zaključiti ugovor sa nekim drugim profesionalnim upravnikom koga izaberu da taj posao obavlja umesto njih.

"Profesionalni upravnici su samo mogućnost za građane, dakle samo kada oni to žele zaključivaće ugovor sa profesionalnim upravnicima. Svi ostali će moći da upravljaju svojim zgradama kao i do sada, odnosno da jedan od stanara bude upravnik zgrade kao što je do sada bio predsednik skupštine stanara", rekla je ona Tanjugu.

Atanacković je istakla da će se tačno znati ko će moći da bude profesionalni upravnik, jer će imati licencu za koju će polagati ispit u PKS i dodala da će posao upravnika biti transparentan stanarima.

Ona je kazala da je čest problem u zgradama da vlasik izda stan i stanari ne mogu da ga nađu kako bi učestvovao u radu skupštine stanara.

"Mnogi građani su se žalili da se ne zna ko je vlasnik stana jer je nepoznat, a računa se u kvorum i ne može da se donese odluka bez njega. Ovaj zakon i to rešava na način ukoliko se neko ne odaziva i nije poznat stanarima njegov glas se neće računati u kvorum i moći će da se odlučuje u takvim situacijama", istakla je Atanacković.

Prema njenim rečima, uvešće se red i u spoljni izgled zgrade odnosno fasade i pronađen je pravni okvir da lokalna samouprava može svojim sredstvima da učestvuje i pomaže u obnovi fasada da bi se sprečila šteta po imovinu i zdravlje trećih lica.

Pomoćnica ministra naglašava da taj zakon ne uvodi nijedan novi namet za građane koji se ponašaju u skladu sa zakonom i da su njime uvedeni bolji odnosi u stanovanju, jer će biti uveden red i tačno će se znati ko upravlja zgradama i ko ih održava.

Takođe, uvodi se registar stambenih zajednica koji će biti obavezan za sve zgrade i tako će se doći do preciznih podataka o broju zgrada u Srbiji.
Prijavom zgrade u registar, ona će dobiti sva svojstva pravnog lica, što do sada nije bio slučaj pošto su zgrade imale status pravnog lica samo za poslove održavanja.

Ta novina će, na primer, omogućiti bolji načini finansiranja radova na održavanju zgrade.
Tačno će se znati i ko sve izdaje stan podstanarima, pa se očekuje i masovnija naplata poreza na izdavanje stana koji iznosi 20 odsto.

Zakon o stanovanju i održavaju zgrade predviđa i novčanu kaznu od 5.000 do 50.000 dinara za stanodavca ako upravniku zgrade ne prijavi podstanare.

Atanacković ističe da je novina i to što će posle sedam decenija biti rešen problem zaštićenih stanara koji su posle Drugog svetskog rata useljavani kao zakupci stanova u privatnoj svojini na neodređeno vreme.

"Ovim zakonom dobijaju pravo da budu preseljeni u odgovarajuće stanove i lokalna samouprava ima rok od 10 godina da reši to pitanje. Postepeno će se rešavati u tom periodu i svakako nijedan takav stanar neće ostati bez krova nad glavom i svakako oni koji sedam decenija čekaju na svoju imovinu dobiće konačno ovim zakonom rešenje i povraćaj svoje imovine", navela je ona.

Tim zakonom se prvi put rešava i pitanje osetljivih kategorija na teritoriji Srbije - Roma u skladu sa međunarodnim standardima, navela je ona i objasnila da će oni koji žive u bespravno sagrađenim objektima na zemljištu koje nije njihovo, a da im je takav smeštaj jedini dom, biti odgovarajuće zbrinuti u slučaju potrebe njihovog preseljenja.

"Kada se utvrdi javni interes da ih treba iseliti zbog urbanog razvoja ili preseliti, ovim zakonom se predviđaju njihova prava na odgovarajući smeštaj", kazala je Atanacković dodajući da je Srbija to garantovala međunarodnim konvencijama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prinudni upravnik zgrade upravnik zgrade održavanje zgrada stanarina podstanari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana