Tekst objavljen: 01.07.2014 10:30        


U Srbiji privatne penzije uplaćuje 183.508 ljudi, navedeno je u izveštaju Narodne banke Srbije o dobrovoljnim penzijskim fondovima za četvrto tromesečje 2013. objavljenom na portalu centralne banke. U privatne penzijske fondove u prošloj godini ukupno je uplaćeno 2,7 milijardi dinara, dok su isplate korisnicima iznosile 0,9 milijardi.

Privatne penzije u Srbiji uplaćuje 183.508 ljudi

Učešće građana koji uplaćuju privatne penzije u ukupnom broju stanovnika iznosi 2,5 odsto, a svaki deseti zaposleni je član nekog penzijskog fonda. Srbiji je do sada, kako je navedeno, sklopljeno ukupno 244.462 ugovora o članstvu u dobrovoljnom penzijskom fondu.

Kako se pokazalo, svaki peti građanin koji uplaćuje dobrovoljnu penziju, član je istovremeno u dva ili više dobrovoljna fonda, odnosno takvih je na kraju 2013. bilo ukupno 37.340.

"Prosečan iznos novca na računima onih koji su bar jednom uplatili doprinos nešto je veći od 127.000 dinara i u stalnom je porastu", navedeno je u izveštaju NBS.

U prošloj godini ukupne uplate su iznosile 2,7 milijardi, od ukupnih doprinosa oko 19 odsto odnosi se na individualne uplate, 36 odsto na uplate poslodavaca za svoje radnike, dok se oko 45 odsto odnosi na uplate preko penzijskih planova.

Kada je reč o strukturi "privatnih penzionera", u većini su muškarci, 58 odsto, dok prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova iznosi 44 godine. Najviše je, pokazao je izveštaj, korisnika starosti od 30 do 50 godina. U izveštaju je navedeno da se oko 189 osoba nalaze u fazi kad povlače novac i primaju programirane isplate, odnosno kad primaju privatnu penziju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dobrovoljni penzioni fondovi male penzije penzija penzije penzioneri penzioni fondovi penzionisanje privatna penzija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana