Tekst objavljen: 17.09.2015 12:33        


Savetnik guvernera Narodne banke Srbije za ekonomska pitanja Petar Sekulić izjavio je danas, govoreći o zaduženim građanima sa kreditima koje brine da li će banke prodavati ta dugovanja, da je prodaja potraživanja od građana, moguća samo ukoliko je kupac druga banka. Sekulić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da to proizlazi iz zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Prodaja potraživanja moguća samo ako je kupac banka

Deo strategije odnosi se na to da se analizira i sagleda mogućnost da se taj deo tržišta liberalizuje, što znači da se dozvoli i drugim akterima na tržištu da kupuju potraživanja od građana, ali to nikako nije nešto što će biti učinjeno po svaku cenu, istakao je Sekulić.

Bez obzira na to da li banka proda potraživanje prema građanima koje ima, uslovi koje građanin ima kao korisnik tog kredita ne smeju nikako biti promenjeni i građani nikako ne mogu biti stavljeni u nepovoljniji položaj od onoga u kojem već jesu, naglasio je Sekulić.

Sekulić je objasnio da je onog trenutka kada je strategija počela da se radi situacija bila takva da od svih nenaplativih kredita oko 50 odsto odnosi na privredu, dodatnih 20,2 procenata na privredna društva u stečaju, a samo 17 odsto na građane.

"Iz tog razloga, upravo najveći deo strategije primarno je fokusiran na rešavanje problema privrednih klijenata. Međutim, naravno da i posredno i neposredno strategija se odnosi i imaće uticaja na građane", kazao je Sekulić.

"Što se tiče neposrednog odnosa, to su u prvom redu potencijalna liberalizacija, prodaja potraživanja, analiza izvodljivosti, uvođenja koncepta ličnog stečaja, odnosno stečaj fizičkog lica", istakao je Sekulić.

Na pitanje da li će lični bankrot, odnosno stečaj građana, kakav već postoji u nekim zemljama u okruženju biti i u Srbiji, Sekulić je odgovorio da to nije neophodno i da će se to pitanje detaljno sagledavati.
Sekulić je dodao da će se pogledati kako je to urađeno u državama u okruženju i kakva je praksa u Evropi i analizirati izvodljivost i mehanizam kako bi se to uvelo u pravni sistem Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nekretnine prodaja nekretnine banka stambeni krediti lični stečaj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana