Tekst objavljen: 27.10.2015 11:10        


Terminske cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, u očekivanju povećanja zaliha u SAD i nakon prognoza da će obilne zalihe nafte na svetskom tržištu potrajati i u narednoj godini. 

PrognoziranI rast zaliha u SAD podriva cenu nafte

Cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u decembru pala je 63 centa na 43,35 dolara, a cena sirove nafte "brent" za decembarske isporuke skliznula je za 43 centa na 47,11 dolara po barelu, prenosi agencija Frans pres.

Američka administracija za informacije o energetici (EIA) objaviće danas nedeljni izveštaj o komercijalnim zalihama nafte u SAD za sedmicu zaključno sa 23. oktobrom, koji predstavlja ključno merilo tražnje u državi koja je najveći svetski potrošač "crnog zlata". Kako navodi Frans pres, analitičari očekuju dodatno nagomilavanje zaliha.

"Cene nafte ostaju blizu dvomesečnog minimuma, jer je pitanje prekomernih zaliha i dalje goruće. Postoji uverenje da američke zalihe rastu, što će produžiti period trajanja obilnih zaliha", izjavio je tržišni strateg singapurske kompanije IG markets, Bernard Ou.

Najnovije pojeftinjenje nafte je usledilo nakon što je izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA), Fatih Birol, rekao na jednoj konferenciji o energetici u Singapuru da će obilne zalihe nafte na svetskom tržištu potrajati do sredine iduće godine, dok će investicije u naftnom sektoru biti smanjene zbog uporno niskih cena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skok cena nafte zalihe nafte cena nafte niska cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana