Tekst objavljen: 16.10.2013 10:15        


Programeri i drugi IT stručnjaci najtraženija su radna snaga na domaćem tržištu. Najbolji među njima često se zaposle već na trećoj godini studija i rade za početne plate daleko veće od prosečnih, a strane kompanije neretko nude odlične uslove.

Programerima nude i po 1.000 evra, bonuse i automobil

Nije retka plata od 1.000 evra, bonus plus službeni automobil - kaže Zoran Milić, koji radi za poznatu zapadnu IT kompaniju.

Interesovanje za studije računarstva raste svake godine i to pre svega na fakultetima poznatim po odličnim nastavnim programima iz oblasti informacionih tehnologija - ETF-u, FTN-u i FON-u. Na jedno mesto u upisnom roku u proseku konkurišu po dva kandidata, a nekad i tri, tako da studije na kraju upišu samo najbolji đaci.

- Naši studenti već na prvoj godini dobijaju priliku za brojne stipendije, a firme se doslovno otimaju za najbolje među njima. Nažalost, iz svake generacije bar 50 studenata ode u inostranstvo i retko ko od njih se vrati u Srbiju - kaže prof. dr Lazar Saranovac, prodekan za nastavu na ETF-u.

Ipak, oni koji dobre poslove nađu već na sredini studija, retko se odlučuju da napuste zemlju.



- Ko je preduzimljiv i dodatno angažovan, može veoma lepo da zarađuje i na početku studija. Meni je ostao još samo diplomski, a već radim u tri firme. Neopisivo je zadovoljstvo kada u zemlji u kojoj ste rođeni možete da živite ugodno i pošteno od svog rada - kaže Vladimir Veljković sa novosadskog FTN-a.

- Studije su vrlo popularne, potražnja kvalitetnog kadra je znatno viša od ponude, a za nas, nastavno osoblje, svakako je ova oblast izazovna i atraktivna - kaže prof. Ivan Luković sa FTN-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zarade plate visoke plate radna mesta radno mesto radna snaga Srbija profesije karijera posao informatičari IT kompanije it industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana