Tekst objavljen: 23.03.2019 16:03        


Proizvodna cena maline u Zapadnoj Srbiji, Moravičkom i Zlatiborskom okrugu kreće se od 110,9 dinara za kilogram pa i niže, kako se prinos približava količini od 15 tona po hektaru, zaključili su članovi Radne grupe zadužene za unapređenje proizvodnje maline u Republici Srbiji.

Proizvodna cena maline od 110,9 dinara po kilogramu

Radna grupa je održala sastanak u Čačku u cilju tačnog određivanja proizvodne cene koštanja sveže maline, a članovi su se složili sa dobijenim rezultatima kalkulacije.

"Na prostoru Zapadne Srbije, Moravičkog i Zlatiborskog okruga, gde se odvija najveći deo proizvodnje maline i gde se uz primenu agrotehničkih mera postižu prinosi od 12 do 15 tona po hektaru, proizvodna cena koštanja kreće se od 110,9 din/kg, pa i niže, kako se prinos približava količini od 15 tona po hektaru", navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Na sastanku je konstatovano i da se na prostorima poput Prijepolja i Brusa, gde ne postoje adekvatni klimatski i drugi uslovi za uzgoj maline kao na tim područjima, postižu prinosi do osam tona po hektaru, zbog čega je proizvodna cena koštanja viša i kreće se do 139,3 dinara za kilogram.

Ta grupa dala je preporuku proizvođačima da nastave da rade na povećanju prinosa kroz doslednu primenu agrotehničkih mera i korišćenje kvalitetnih sadnica.

"Ministarstvo će nastaviti da pruža podršku u cilju daljeg snižavanja proizvodne cene koštanja, kroz povraćaj sredstava u iznosu od 50-65 odsto od uloženog novca u nabavku opreme, sadnica, sistema za navodnjavanje, protivgradnih mreža i drugih prihvatljivih oblika ulaganja", dodaje se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Plan je da se u narednom periodu izvrši i rejonizacija voćarske proizvodnje u Srbiji, koja će tačno odrediti oblasti koje su najpogodnije za uzgoj određenih kultura i u skladu sa tim nastaviti politiku podsticaja proizvođačima samo za ona područja na kojima postoji ekonomska isplativost proizvodnje, dodaje se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija cena maline malina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana