Tekst objavljen: 28.05.2017 14:32        


Štednja za starost postaje sve popularnija u Srbiji, kao obezbeđivanje jedinog ili dopunskog prihoda. Pojedini domaći fondovi imaju oko 84.000 članova.

Prosečan iznos "dobrovoljnih penzija" 14.500 dinara

Dobrovoljni penzijski fondovi polako postaju sve popularniji i u Srbiji. S obzirom na to da visine mesečnih čekova nisu velike, sve veći broj ljudi u našoj zemlji se odlučuje na ovaj vid štednje.

Jedna od kompanija koja građanima nudi mogućnost da uštede za starost  je tako za deset godina poslovanja uvećala svoju imovinu na 13,7 milijardi dinara, što čini 41 odsto tržišnog učešća, a samo u proteklih godinu dana, imovina je porasla za 1,4 milijarde dinara.

Od blizu 84.000 članova, najveći broj njih čine zaposleni u čiju korist poslodavci uplaćuju dopunske doprinose 77 odsto, dok individualnih članova ima 23 procenta. U odnosu na početak poslovanja, struktura članova pokazuje znatan rast učešća fizičkih lica koja iz sopstvenih sredstava štede za starost. Odnos muškaraca i žena je konstantan i iznosi 61 prema 39 odsto u korist muškaraca. Prosečna uplata iznosi 4.000 dinara, dok je prosečna starost članova 47 godina. Maloletnih članova je 40, a najmlađi ima sedam meseci. Na računima članova je u proseku 145.000 dinara.

Iz fonda je isplaćeno više od 38.000 jednokratnih isplata u ukupnoj vrednosti od 3,2 milijarde dinara, a redovno se isplaćuje 225 penzija. Prosečna iznos na čeku je 14.519 dinara. U dobrovoljnim penzijskim fondovima akumulirano je preko 33 milijarde dinara, koliko iznosi i štednja za starost više od 183.000 građana.

Svakog meseca, počev od aprila, pet odsto prihoda od ulazne naknade ostvarene u prethodnom mesecu se donira u humanitarne i društveno odgovorne svrhe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dobrovoljni penzioni fondovi penzije privatne penzije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana