Tekst objavljen: 31.10.2015 11:32        


Proizvode prve domaće fabrike bezglutenske hrane, u vlasništvu kompanije Aleksandrija Fruška gora, kupci će od danas moći da nabave u prodavnicama najvećih trgovinskih lanaca u zemlji.

Prvi domaći bezglutenski proizvodi u prodavnicama

Bezglutenski proizvodi ove kompanije proizvedeni su na bazi prosa, heljde i kukuruza i to korišćenjem domaćeg znanja i razvijanjem domaće tehnologije, istakli su predstavnici kompanije.

Predsednik kompanije Tomislav Kovač rekao je da je investicija u novi pogon u Čurugu vredna oko 2,5 miliona evra, navodeći da su stručnjaci kompanije u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Zemunu ali i drugim nadležnim institucijama za godinu dana uspeli da razviju proizvode bez glutena i za to dobiju potrebne analize i sertifikate.

U svom radu u najvećoj meri koristili su iskustva iz Japana i Kine, sa kojima u naučnim projektima sarađuje Poljoprivredni fakutlet, naveo je on.

Kovač je naglasio da će od danas potrošači moći da nabave ove proizvode u prodavnicama trgovinskih lanaca Višnjica i Aman, a u toku su pregovori i sa trgovinskim lancem Delez pa će se uskoro ovi proizvodi naći na rafovima i njihovih prodavnica.

Prema rečima prvog čoveka kompanije, bezglutenski prozivodi kompanije Aleksandrija Fruška gora u maloprodaji će biti oko tri puta jefitniji od istih proizvoda koji se uvoze, naglasivši da će maloprodajna cena bezglutenskog hleba biti 135 dinara.

Tehnolozi ove kompanije uspeli su da razviju domaću tehnologiju za proizvodnju bezglutenskih proizvoda i to jedinstvenu u svetu, a u saradnji za Poljoprivrednim fakutetom, direktor razvoja novih tehlogoija i funkcionalnih proizvoda u kompanije Dajana Poleksić uspela je da razvije nekoliko različitih bezglutenskih proizvoda na bazi prosa.

Poleksić je istakla da pored prosa, kao osnovne žitarice, proizvodi sadrže i heljdu i manji procenat kukuruza.

Ona je naglasila da proso ima nizak glikemisjki indeks što je vrlo važno za one koji boluju od dijabetisa, a takođe ova žitarica ima izrazito bazan karakter što pogoduje svakom organizmu.

Poleksić je, takođe, naglasila i da su proso i heljda žitarice koje imaju devet puta veću koncentraciju kalcijuma i gvožđa o pšenice.

Da su proizvodi ove kompanije 100 odsto bez glutena potvrdilo je sertifikaciono telo "Pancert Novi Sad" izdajući im sertifikat i to na osnovu laboratorijskih ispitivanja i stručnog mišljenja koje je izdao Centar za ispitivanje namirnica iz Beograda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
glutenski proizvodi bez glutena gluten domaći proizvodi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana