Tekst objavljen: 10.05.2016 14:48        


Finski proizvođač telekomunikacione opreme, Nokia, uknjižio je u prvom tromesečju ove godine neto gubitak od 513 miliona evra zbog manje tražnje za njegovim proizvodima, što bi, kako je saopšteno, moglo uzrokovati dalji pad zarade. 

Prvi zajednički rezultat Nokiae i Alcatela - gubitak

U prvom objavljenom poslovnom izveštaju od preuzimanja Alcatel-Lucent za 15,6 milijardi evra, Nokia je ovaj gubitak uporedila sa profitom od 177 miliona evra iz istog perioda prošle godine, prenosi agencija AP.

U odnosu na uporednji period prošle godine, globalni prihod kompanije pao je za 9,0 odsto na 5,60 miliona evra.

U ključnom odeljenju za proizvodnju mrežne opreme, prodaja Nokia-e je pala za osam odsto, ali je uprkos tome, operativna marža kompanije porasla za 1,7 poena na 6,2 odsto, prenosi agencija Frans pres.
Nokia-ino odeljenje za ultra-brze mreže pretrpelo je najveći pad prodaje od čak 20 odsto.

U vlasništvu Nokia-e je trenutno 94,64 odsto akcija Alcatel-Lucent, čime se finska kompanija približila granici od 95 odsto akcija, koja će joj omogućiti da "istisne" preostalih pet odsto vlasnika, i da preuzmu punu kontrolu nad nekadašnjim rivalom.

Prema rečima generalnog direktora Nokia-e Radževa Surija, klima na tržištu mobilnih mreža ostaje izazovna, prenosi agencija AP.

On je, takođe, upozorio na mogućnost daljih otpuštanja jer kompanija traga za uštedama, ali nije precizirao tačnu cifru, navodeći da su otpuštanja već počela širom sveta, i u SAD.
Posle najnovijih vesti, akcije Nokia-e su pale za dva odsto, na 4,90 evra u ranom trgovanju u Helsinkiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mobilna telefonija gubitci akcije kompanije nokia Alcatel-Lucent

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana