Zvanični kurs Evra za dan 27.09.21. :: 117.5738 rsd
Tekst objavljen: 03.06.2016 13:07        


Stručnjak Svetske banke u Beogradu Srđan Svirčev izjavio je danas da će 75 milionadolara, koje je banka odobrila Srbiji za podršku reformi javne administracije i državnih finansija, vlada moći da povuče kad ostvari konkretne ciljeve - sprovođenje zakona o platama u javnom sektoru i smanjenje broja zaposlenih, jaču kontrolu trošenja novca i centralizovane javne nabavke.

Prvo zakon o platama i manji broj radnika,pa 75 mil USD

Svirčev je, gostujući u Dnevniku RTS-a, precizirao da postoje četiri cilja koja Srbija mora da dostigne.
„Prvi je vezan za sprovođenje zakona o platama u javnom sektoru, drugi za smanjenje broja zaposlenih, zatim pojačana kontrola trošenja sredstava i unapređivanje javnih nabavki kroz centralizovanu nabavku”, rekao je Svirčev.

Kao rok za usklađivanje plata u javnom sektoru, to jest uvođenje platnih razreda, naveo je da je zakonom predviđen 1. januar naredne godine.
Prema njegovim rečima, potrebno je uskladiti plate sa tim zakonom, definisati prema jedinstvenoj osnovici koja će biti utvrđena i napraviti spisak koeficijenata.

„Utvrdiće se koliko ljudi je potrebno u javnom sektoru. Na osnovu rezultata države i broja zaposlenih koje će uzeti otpremnine, odobravaće se sredstva. Dakle, u odnosu na broj zaposlenih koji će napustiti javni sektor, biće odobrena sredstva za otpremnine koje su propisane Zakonom o radu”, rekao je Svirčev.

Govoreći o podršci za sprovođenje centralizovane javne nabavke, predstavnik Svetske banke u Srbiji kaže da će to omogućiti da se postigne najbolja cena i kvalitet za količine koje treba da se nabave. „Umesto da svaka institucija sama pravi nabavke, sa jednog mesta može da se popiše nabavka”, dodao je Svirčev.

Kada je reč o kontroli državne potrošnje, navodi da će država morati da plaća svoje obaveze na vreme, a to je u roku od 45 dana.

„Za to postoji zakon ali se ne primenjuje u potpunosti. I treba da postoji sistem gde će se raditi kontrola plaćanja tih obaveza”, rekao je Svirčev.Ističe da sve obaveze Srbija treba da ispuni do kraja 2018. godine. „Ja se nadam da će sve biti ispunjeno do tada jer je ovaj kredit za podršku rezultatima koje vlada treba da ostvari uz sprovođenje tog programa”, kaže Svirčev

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

 1. User image
  pistalo 03.06.2016 14:49

  E moja Srbijo sve ucena do ucene.
  Kad ćeš postati država,a ne otirač,
  nazovi dobrotvorima.Narode,Probudi se.
  Jel i vi čekate da vam komšija skuva i donese ručak

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zakon o platama smanjivanje broja radnika svetska banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana