Tekst objavljen: 18.12.2015 15:48        


Višenedeljni trend izrazite cenovne stabilnosti na novosadskoj Produktnoj berzi prekinut je ove nedelje usled opšteg pada cena na tržištu žitarica. Cene dve najvažnije žitarice, pšenice i kukuruza, vratile su se u nedelji koja je na izmaku praktično na nivo sa početka žetve, što znači da su se gotovo izjednačile sa ovosezonskim cenovnim minimumima, prema izveštaju Produktne berze.

Pšenica i kukuruz na cenovnom minimumu

Pad cena po pravilu utiče na pasivnost tražnje u očekivanju daljeg pojeftinjenja, što je rezultiralo prometom od svega 600 tona robe, ili za 2,44 odsto manje nego prethodne sedmice. Finansijska vrednost prometa je iznosila 11,08 miliona dinara, odnosno 14,02 odsto slabije nego nedelju dana ranije.

Cena pšenice je iznosila 19,58 dinara po kilogramu (17,80 dinara bez PDV), što je najniža cena "hlebnog zrna" ovogodišnjeg roda još od kraja avgusta. U odnosu na cenu iz prethodne nedelje to je pad od 2,79 odsto.

Kukuruz je ove nedelje trgovan po ceni od 17,38 dinara za kilogram (15,80 bez PDV), što je pad od 2,47 odsto na nedeljnom nivou. Izvoz praktično stoji, pa i promet na srpskom tržištu neposredno deli sudbinu izvoznika.

Kao posledica ovakvog cenovnog pada obe najznačajnije ratarske kulture i PRODEX je registrovao pad indeksne vrednosti nezabeležen u poslednja dva meseca, 203,64 poena, što je za 2,08 indeksnih poena niže nego prošlog petka, navodi se u izveštaju Poduktne berze.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
produktna berza kukuruz pšenica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana