Zvanični kurs Evra za dan 17.09.21. :: 117.5653 rsd
Tekst objavljen: 03.08.2020 14:40        


U doba uzleta rastu sve deonice i ne treba biti previše pametan da bi se na ulaganju u deonice nešto zaradilo

Pubertetlije iz dosade trguju akcijama i imaju odlične rezultate!

Pandemija virusa Covid-19 dovela je i do zamrzavanja sportskih takmičenja pa su i kladioničari ostali bez materijala. Iz dosade, stotine hiljada uglavnom mladih i besposlenih Amerikanaca zamenu je našlo u ulaganju u nasumične akcije kompanija.

Za sada prolaze bolje od profesionalnih investitora, mimo svake logike.

Globalna pandemija bacila je ekonomiju od Njujorka do Pekinga na kolena i samo je pitanje koliki će biti ovogodišnji pad, da li će biti veći od Velike depresije tridesetih godina prošlog veka ili će ipak biti nešto manji, pišu "Biznis i finansije".

Štampanje novca

U SAD na samom početku najveće zdravstvene krize u poslednjih 100 godina, tokom januara i februara, najveći investitori, kao i njima bliski političari, u tišini su počeli rasprodavati svoje akcije, čija je cena bila na istorijskom vrhuncu, držeći se stare mudrosti da je u doba krize "keš kralj", dok su političari u javnosti minimizirali moguće posledice pandemije.

Problem nije bio samo neočekivano širenje korona virusa, jer je to u suštini bio samo okidač za očekivanu finansijsku krizu i pad cena akcija na berzama. Čak i najvećim investitorima odavno je bilo jasno da će pre ili kasnije balon pući pošto se postojeće cene nisu mogle opravdati fundamentalnim pokazateljima finansijskog zdravlja kompanija, te da je samo pitanje pravog momenta za prodaju akcija.

Obilje svežeg novca koji su centralne banke proteklih desetak godina besomučno štampale, slivao se na kraju na berze, konstantno podižući cene dionica kompanija, bez obzira na to da li je prihod kompanije rastao ili padao, da li su poslovale sa profitom ili sa gubitkom, sve je to postalo nebitno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kao što su upućeni i očekivali, virus se pokazao puno ozbiljnijom pretnjom a totalni karantin ekonomiju je doveo u stanje hibernacije. Reagovala je i berza pa su i cene akcija počele padati, dok su zapadne vlade ubrzano sa hiljadama svežih milijardi pokušavale da spreče totalni ekonomski i socijalni kolaps. Ova finansijska intervencija je uglavnom funkcionisala pa je pad cena akcija zaustavljen.

Višak vremena i manjak pameti

Zamrznuta ekonomija uzela je svoj danak, pogotovo u slučaju kompanija u oblastima transporta, hotelijerstva, turizma, koje je globalni karantin ostavio bez klijenata i bez budućnosti, i koje su i zvanično završile u bankrotu.

U međuvremenu, kombinacija viška slobodnog vremena i mogućnost trgovanja akcijama preko internet platforme "Robinhood", koja ne naplaćuje uobičajene brokerske provizije, kreirala je nekoliko stotina hiljada novih investitora, koji su iznenada otkrili čari berzanskog trgovanja i zaključili da je to najlakši i najbrži način da se dođe do para, piše Dražen Simić za "Biznis i finansije".

Staro berzansko pravilo da "kada vetar puše i ćurani lete" znači da u doba uzleta rastu sve deonice i ne treba biti previše pametan da bi se na ulaganju u deonice nešto zaradilo.

Kada amateri prevaziđu profesionalce

Strategija kojom se služi Portnoy svodi se na njegov zaključak da "cene akcija mogu samo da rastu". I to bez izuzetka, i svaki trenutni pad samo je prilika za kupovinu pre nastavka neminovnog rasta.

Rezultat je da su krajem juna u odnosu na na početak godine najpopularnije akcije među Portnoyevim sledbenicima donijele zaradu investitorima od nekih 25 odsto dok su istovremeno najpopularnije akcije među ozbiljnim, profesionalnim investitorima iz hedž fondova donele znatno manju zaradu, nešto više od 10 odsto. U ovoj rundi amateri su potukli profesionalce.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
akcije na berzama berze trgovanje na berzi pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana