Zvanični kurs Evra za dan 02.08.21. :: 117.5635 rsd
Tekst objavljen: 20.04.2018 10:43        


U poslovnoj strategiji "Putevi Srbije" razmatraju naplatu korišćenja i puteva prve B kategorije. Namet bi, ukoliko dobije "zeleno svetlo" nadležnih, plaćali kamioni teži od 12 tona.

Putarina i na magistralama?

Putarina i na pravcu od Beograda do Vršca, preko Pančeva. Ukoliko zaživi ideja "Puteva Srbije" mogla bi da počne da se naplaćuje i vožnja srpskim magistralama. Doduše, samo za "teškaše", kamione teže od 12 tona. Ovaj scenario navodi se u Dugoročnom i srednjoročnom planu poslovne strategije ovog preduzeća u narednoj deceniji, do 2027. godine. Uvođenje putarine i na državnim putevima prve B kategorije moralo bi najpre da odobri nadležno ministarstvo.

U prvoj fazi bi se putarina plaćala na najfrekventnijim magistralama. U drugoj fazi, putari bi namet obračunavali i kamionima težim od 3,5 tone. Ideja naplatnog sistema već postoji.

- Ukoliko se takva odluka donese, naplatni sistem se može lako proširiti i na naplatu putarine na državnim putevima prvog B reda, za one kategorije vozila za koju odluka bude glasila - stoji u strategiji "Puteva Srbije".

- U tehnološkom smislu, to bi bilo proširenje elektronske naplate putarine, koje bi se realizovalo istom opremom kojom je realizovan i ENP sistem na auto-putevima, bez izgradnje naplatnih stanica. Sektor za naplatu putarine osmislio je novi sistem naplate na državnim putevima prvog B reda za vozila čija ukupna težina prelazi 12 tona, odnosno 3,5 tona u drugoj fazi, čija je prezentacija na godišnjoj konferenciji Udruženja koncesionara auto-puteva Evrope 2015. godine, potvrdila da ovaj novi koncept za naplatu putarine predstavlja funkcionalno, efikasno i jeftino rešenje.

Instalacijom ovog sistema bi najpre bili obuhvaćeni državni putevi prvog B reda, koji imaju najveći intenzitet saobraćaja, a potom i preostali sukcesivno, u zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava.

Putari od ove mere očekuju najpre - povećanje prihoda. Ali veruju da bi putarina na ovim pravcima preusmerila saobraćaj teških vozila na auto-puteve i tako povećala bezbednost saobraćaja.

Dinamika otvaranja novih naplatnih stanica zavisi od izgradnje novih puteva. Ako je verovati strategiji, tokom ove godine otvoriće se 22 nove naplatne stanice. I to od Niša do granice sa Makedonijom 12, šest od Niša do bugarske granice i četiri na potezu od Obrenovca do Požege.

PORUKA KAO KEŠ

Plan "Puteva Srbije" je da u budućnosti prošire način naplate putarine i to uvođenjem mogućnosti plaćanja kroz sms servise, korišćenjem kreditnih i debitnih kartica velikih transportnih operatera ili isporučilaca goriva. Planiraju i korišćenje NFC tehnologije - kratkodometne tehnologije bežične komunikacije. To podrazumeva sistem plaćanja bez dodira.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
magistrale putarina naplata putarine saobraćaj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana