Tekst objavljen: 18.11.2018 15:59        


Pored polisa koje pokrivaju samo jedno putovanje, postoje polise koje pokrivaju više putovanja u toku jedne godine. Za svetske putnike je putno osiguranje na godinu dana najjeftinije i najbolje rešenje.

Putno osiguranje na godinu dana?

Šta sve nudi i kome je namenjeno osiguranje na godinu dana?

Ukoliko tokom jedne godine imate u planu više putovanja, bez obzira da li su razlozi profesionalne prirode ili je u pitanju višak slobodnog vremena, odlučite se za odgovarajuće putno osiguranje.

Putno osiguranje na godinu dana je u tom slučaju najjednostavnije rešenje. Omogućava Vam da ne morate kupovati polisu pred svaki odlazak na put. Znači, prvi plus kod ovog osiguranja je ušteda na vremenu.

Dodatno osiguranje uz osiguranje na godinu dana


Ukoliko jedno od vaših putovanja planirate provesti na skijama, onda je neophodno i putno osiguranje sa ski-rizikom, a ne samo putno osiguranje na godinu dana.

Ukoliko imate preko 60 godina, teže je naći putno osiguranje na godinu dana, ali nije nemoguće. Potrebno je konsultovati se sa iskusnim posrednikom u osiguranju.

Bez obzira da li ste solo, ili putujete sa nekim, putno osiguranje na godinu dana je najjeftinija opcija. Ova opcija je za one koji imaju više od tri organizovana putovanja u toku godinu dana. To je drugi plus – finansijska ušteda.

Pomenuto osiguranje počinje onoga dana koji je na polisi označen kao “početak osiguranja”, a prestaje onoga dana koji važi kao “istek osiguranja”. Radi se inače o putnoj polisi s najdužim rokom trajanja (365 dana).

Osiguranje se može produžiti ukoliko je osiguranik u situaciji koja zahteva produženje boravka u inostranstvu. Tom prilikom je dovoljno pozvati ili se pismenim putem obratiti osiguravajućoj kući za pomoć.

Treći plus – godinu dana putujete i ne razmišljate o dodatnim troškovima koji mogu nastati ukoliko dođe do potrebe za medicinskim lečenjem, ili dođe do gubitka prtljaga, otkaže se put ili vam zatreba pravna asistencija.

Putno osiguranje na godinu dana je naročito popularno među poslovnim ljudima, ali i avanturistima koje ne drži mesto.

U poslednje vreme se dosta priča o nomadskom načinu življenja i o turističkim blogovima od kojih možete napraviti dobru preduzetničku priču (ukoliko ste vični pisanju).

Koliko puta može da se putuje?


Osiguranik može da putuje koliko god hoće puta u toku godine, ali s ograničenjem kada su dani u pitanju. Pre potpisivanja polise, dobro se raspitajte o tome koliko dana u kontinuitetu možete ostati u inostranstvu, a da budete osigurani.

Većina osiguravajućih kuća ima u svojoj ponudi 31 dan, ali neke i 45 dana. Ukoliko planirate da duže ostanete, onda očekujte dodatni trošak na kontu dodatnih dana.

Ukoliko planirate npr. 60 dana biti van zemlje, a osigurani, najbolje je konsultovati se sa više osiguravajućih kuća i pristati na najbolju ponudu.

Takođe se raspitajte o visini cene pokrića po putovanju. Uglavnom se suma pokrića kreće do 30.000 evra po putovanju tj. Ukoliko je u pitanju osnovni paket kojim se pokrivaju troškovi lečenja u inostranstvu.

Prednosti putnog osiguranja na godinu dana

Niko ne može biti apsolutno siguran da neće na putovanju imati problem. Problemi mogi biti sa zdravljem, da neće biti pokraden ili da neće imati problem sa otkazanim letom. Tek kada ljude zadesi neka nezgoda ili neprijatnost, postaju svesni vrednosti putnog osiguranja.

Ukoliko dosta putujete tokom godine, zašto biste svaki put pred putovanje prolazili kroz isti “pakao”. Osigurajte se jedanput i prepustite se čarima putovanja.

Ukoliko zbog posla morate stalno putovati, najverovatnije ste upoznati sa time da ukoliko nešto krene po zlu, kao što je otkazan let ili izgubljen prtljag, onda to utiče na sam posao i zaradu. Zašto se u tom slučaju ne bi osigurali i smanjili nivo stresa na minimum?Kao što ne kupujete pred svako putovanje novi kofer, tako ne morate pre svakog putovanja kupiti novu polisu.

Mnogo je jednostavnije jedanput u toku godine pažljivo pročitati polisu i zaključiti je sa osiguravajućom kućom. Zar ne? A takođe ne morate obaveštavati osiguravajuću kuću kada i gde idete, kao što je slučaj sa individualnim putnim osiguranjem.

Treba biti oprezan kada je otkazivanje letova u pitanju jer osiguravajuće kuće imaju ograničenje tj. koliko puta će vam izaći u susret i pokriti troškove otkazanog leta.

U svakom slučaju, možete uštedeti za bonus putovanje ukoliko ne kupujete pred svako putovanje novu polisu, nego imate jednu “zlata vrednu”.

Šta (ne)pokriva putno osiguranje na godinu dana?

Polisa putnog osiguranja na godinu dana pokriva identične stavke koje pokriva i polisa za jedno putovanje. Ukoliko imate bilo kakav problem sa zdravljem ili dođe do saobraćajne nesreće, pokriveni su troškovi transporta, hospitalizacije i lekarskog pregleda.

Ukoliko se dokaže da je nesreća u kojoj ste povređeni prouzrokovana činjenicom da ste bili pod dejstvom alkohola ili narkotika, u tom slučaju ne računajte da će vam troškovi biti pokriveni. Povrede nastale bavljenjem ekstremnim sportovima neće biti zaceljene novcem od osiguranja.

Ukoliko imate problem sa nekom hroničnom bolešću ili prećutite da bolujete od nečega, takođe nemojte očekivati da vam se troškovi refundiraju ukoliko dođe do eskalacije bolesti u inostranstvu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavili ste prtljag i otrčali do toaleta. Ukoliko prtljag “nestane”, kriva je vaša nemarnost i u toj situaciji vam osiguranje ne pokriva gubitak.

U drugim situacijama gubitka prtljaga (u hotelu, avionu, mestu za držanje prtljaga na aerodromu itd.) na prvom mestu se poziva policija, a potom i osiguravajuća kuća.

Možemo slobodno reći da osiguravajuća kuća ima ulogu policije, tu je da vas zaštiti i obezbedi sigurnost. Ukoliko nabavite putno osiguranje na godinu dana, zaštita će vas pratiti na svakom putovanju i biće dostupna 24 sata dnevno. Vaše je da putujete, a osiguranju da brine o vašoj bezbednosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
putno osiguranje na godinu danan izgubljen prtljag putno osiguranje osiguranje troškovi lečenja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana