Tekst objavljen: 14.06.2019 11:20        


U Evropskoj uniji će od sledeće godine, kao i u Srbiji, biti ograničena upotreba bisfenola A, koji se, između ostalog, nalazi u fiskalnim računima, prenosi Radio-televizija Vojvodine

Račune ne treba da stavljate u kesu sa namirnicama

Bisfenol A se, osim u računima, nalazi i u termalnim rolnama, bankarskim slipovima sa i sličnim proizvodima, pokazalo je istraživanje Alternative za bezbednije hemikalije Alhem i Instituta „Dr Milan Jovanović Batut”.

– Mi smo u tim uzorcima detektovali visoke koncentracije bisfenola A koji su se kretali od 0,6 do 0,9 odsto, što je čak 40 puta više od propisanih koncentracija bisfenola A u termalnom papiru – rekli su u Alhemu, a prenosi RTV.

Bisfenol A je najkomercijalnija hemikalija u svetu, čija godišnja proizvodnja iznosi pet miliona tona. Koristi se za proizvodnju tvrde plastike, koja je nezamenljiva u proizvodnji kućnih aparata, naočara, sportskih rekvizita i mnogih drugih proizvoda. Ta supstanca u fiskalnom računu ima ulogu razvijača boje, kako bi sadržaj računa bio vidljiv.

Stručnjaci tvrde da se ova hemikalija sa papira unosi direktno preko kože. Prema naučnim istraživanjima, deo hemikalije se može skinuti sa kože ako se u kratkom roku od držanja računa operu ruke sapunom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Koliko će biti štetan zavisi od količine koja se unese u organizam i od toga da li je kontakt direktan. Stručnjaci tvrde da ova hemikalija može da utiče na metaboličke procese u organizmu koji su hormonski povezani, kao što su dijabetes i gojaznost. Bisfenol A je zvanično klasifikovan na nivou Evropske unije kao toksičan po reprodukciju. Tvrde da utiče na plodnost, na smanjenje plodnosti i na razvoj ploda. Stručnjaci upozoravaju da postoji termalni papir koji sadrži minimalne količine ove hemikalije, zbog čega se preporučuje njegova upotreba. Potrošačke organizacije savetuju kupcima da se zaštite tako što neće stavljati račune u kesu sa sirovim namirnicama, da peru ruke nakon kontakta sa fiskalnim računom i da kopiraju račune za proizvode koji podležu garanciji.

1 komentar

  1. User image
    mitko 20.06.2019 13:26

    "ova hemikalija može da utiče na metaboličke procese u organizmu koji su hormonski povezani, kao što su dijabetes i gojaznost" Konačno odgovor na pitanje - što su sve kasirke debele.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
namirnice kupovina fiskalni računi bisfenol A

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana