Tekst objavljen: 18.02.2021 10:55        


U kragujevačkoj fabrici "Fijat plastik", koja proizvodi branike za automobil "500L", jutros u 6 sati je počeo generalni štrajk zaposlenih zbog smanjenja zarada. Kako je rečeno agenciji Beta u štrajkačkom odboru, radnici štrajkuju na svojim radnim mestima zbog poštovanja distance i protivepidemijskih mera

Radnici Fijat plastika počeli generalni štrajk

Predstavnik štrajkačkog odbora Bojan Božović je rekao da će proizvodnja u obe smene biti obustavljena sve dok ne budu ispunjeni zahtevi radnika.

Prema rečima Božovića, od poslodavca se traži da vrati iznos regresa od pre 1. januara 2021. godine, kao i da se za plaćeno odsustvo isplaćuje 65 odsto umesto dosadašnjih 60.

Božović je rekao da su radnici „Fijat plastik“ u stvari kažnjeni umanjenjem zarada pošto je Samostalni sindikat te fabrike ranije odbio da potpiše „nezakoniti“ Kolektivni ugovor sa poslodavcem, budući da je neprihvatljiva stavka o odricanju od prava na štrajk.

Posle toga je poslodavac, kako je kazao Božović, jednostrano izmenio važeći Pravilnik o radu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zaposleni su 12. januara počeli s jednočaovnim štrajkovima upozorenja, a u međuvremenu nije postignut dogovor sa poslodavcem u pregovorima koji su vođeni.

Božović očekuje da će se obustava proizvodnje branika za „500L“ odraziti i na rad fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA).

Na osnovu njegovih saznanja, u sestrinskoj firmi FCA u Kragujevcu su zbog najavljenog štrajka za današnju proizvodnju obezbedili veću količinu branika nego što je to uobičajeno.

Božović je rekao da se te dodatne količine branika drže na podu umesto na predviđenim mestima i da je to suprotno protokolu, jer mogu da se oštete.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
fijat plastik generalni štrajk fijat FCA Srbija kragujevac auto industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana