Tekst objavljen: 08.07.2018 16:01        


Pokret obnove Kraljevine Srbije uputiće republičkom parlamentu predlog izmene Zakona o radu i zatražiti da se radno vreme u Srbiji smanji na 6 sati na dan.

Radno vreme od 6 sati = 7.000 RSD manje

Potpredsednik Savez samostalnih sindikata Srbije, Duško Vuković smatra da radno vreme treba da se skrati makar da bi se ispoštovale zakonske odredbe rada 8 časova dnevno, jer sada većina poslodavaca to ne poštuje i eksploatiše radnike koji rade i duže od toga.

Sa druge strane direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković, gostujući na Prvoj, ističe da radno veme treba da ostane 8 časova jer 6 časova rada u svim zemljama u tranziciji izgleda utopistički.

"Švedska je pokušala i ceo svet je pratio. To nije urađeno u proizvodnji nego u staračkom domu", rekao je on i istakao da se vremenom pokazalo da su skraćenja radnog vremena za 68 radnika, morali da zaposle još 18 radnika, što je povećalo troškove.

"Šlažem se da se povećava produktivnost, čovek se oseća sigurnije, "uradiću posao za 2 sata manje, neću da kuckam sa telefonom, biću sa porodicom"",kaže on.

Vuković smatra da se radnici eksploatacija radnika vrši u mnogim zemljama, što ne donosi benefite tom društvu.

On je istakao i da je Švedska šestočasovno radno vreme uvela i u oblasi auto-industrije, što se pokazalo kao dobro jer je skočila i produktivnost i pokazalo se kao profitabilnije.

Smanjenje radnog vremena bi verovatno donelo i smanjenje mesečnog primanja, a to sada nije pravi momenat. Veća produktivnst i zaposlenost donosi smanjenje radnog vremena, mi to vidimo pozitivno", ističe Vuković.

Drobnjaković smatra da bi, ukoliko bi se smanjilo radno vreme na 6 časova, bio primoran da zaposli dodatne radnike, što bi oborilo zarade i za 7.000 do 8.000 dinara.

"Samo Albanija ima nižu zaradu u Evropi, umesto da govorim o normalnim mi pričamo o minimalnim zaradama. Moramo nešto uraditi, i razgovarati i radnom vremenu i satima. Minimalac ne može da podmiri ni potrošačku korpu", nadovezao se Vuković.

Drobnjaković je ostao pri stavu da ovakav predlog u ovom momentu nije realan, ne samo u Srbiji, nego i u regionu, a naveo je i primer u Beču gde je najavljeno povećanje radnog vremena na 12 sati dnevno.

"U Australiji je smanjeno na 38 sati radno vreme, prva 4 dana po 8 sati, a radno vreme petakom je smanjeno za 2 sata. Petkom je produktivnost povećana 25 odsto",naveo je on.

Drobnjaković je rekao i da je cena koštanja jednog radnika ogromna i da je potrebno pokriti te troškove.

On je rekao i da je zakonom zagarantovan rad od 8 sati dnevno, a ako se to prekriši plaćaju se silni penali.

"Kod nas se prekovremeni sat plaća do 26 odsto",istakao je on.

Vuković je zaključio da radnike motiviše pristojna zarada i kada se redovno uplaćuju doprinos, pa je tako mnogo faktora povezano sa produktivnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    gaga 10.07.2018 13:17


    Bilo bi vrlo uputno da se u Zakonu o radu upise mogucnost da moze da se radi i 6 sati,bez obzira na to sto bi plata bila smanjena 7000,00 - 8000,00...Ima nas dosta koji bi prihvatili ovu mogucnost,narocito sada,kada je izmenama u Zakonu o radu produzen radni staz,praktino,u nedogled...Ima nas dosta koji vise volimo sebe i svoje zdravlje nego 7000,00 - 8000,00...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skraćeno radno vreme radno vreme radni dan nova cena rada

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana