Tekst objavljen: 31.01.2022 12:50        


Rajaner ne planira dolazak u Beograd, ali će se i dalje širiti u Zagrebu, kaže jedan od čelnika kompanije

RajanEr se širi po komšiluku, nema nameru da dolazi u Beograd


- Nemamo nikakvih planova za Beograd, rekao je Dejvid O’Brajan, CEO Lauda Aira i Malta Aira u intervjuu za zamaaero.com.

O ekspanziji u Hrvatskoj rekao je sledeće: "Dovoljno je samo reći da je 6 od 30 novih aviona Ryanaira bazirano u Hrvatskoj. To je 20 rasta rasta naše flote“, piše Zamaero.com.

- Siguran sam da će u Zagrebu biti i 4. i 5. avion u skoroj budućnosti, ali ne mogu vam reći kada tačno. Grad veličine Zagreba mora vrlo skoro imati i 6 aviona Ryanaira sa bitno više linija. Svaki naš avion akumulira oko 320.000 putnika iz baze. Znači 6 aviona je oko 2 miliona putnika. Je li ta brojka dostižna u Zagrebu? Naravno da jeste, odgovorio je O’Brajan.

Dodao je da su zadovoljni zagrebačkim letovima i popunjenošću, i istakao kako su otvorili 13 novih linija ove zime i idućeg proleća.

A Skoplje, Sarajevo i Ljubljana?

- Ljubljana je više nego dobro servisirana preko Zagreba i to je njen veliki problem. U ostalom i Trst je vrlo blizu Ljubljani. Tako da ona nema previše šanse. Oni jesu glavni grad i imali bi neke šanse, ali u tako bliskom okruženju Zagreba i Trsta nažalost te šanse su jako male, kazao je O’Brajan, prenosi B92.

- A tu vam je i problem Fraporta. Mi ne preuzimamo udeo u tržištu samo radi udela u tržištu. Mi želimo da popunjavamo svoje kapacitete. U Frankfurtu smo imali 9 aviona, planirali smo ih imati 20. No, Fraport je povećao cene umesto da ih je smanjio, za razliku od Zagreba. I mi smo se povukli iz Frankfurta. Bez puno emocija. Naš posao nije da uništavamo druge na tržištu nego da napunimo svoje avione. To više u Frankfurtu nismo mogli. Ili pogledajte situaciju sa Fraportom u Grčkoj gde je preuzeo gomilu aerodroma i potom podigao cene. Uz to, pogledajte konspiraciju na Mediteranu. Svi govore o produženju sezone, a onda ne radi nijedan hotel tokom zime.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Gubitak od 96 miliona evra

Irski niskotarifni avio-prevoznik Rajaner izvestio je danas o gubitku od 96 miliona evra za poslednja tri meseca 2021. godine.

U uporednom kvartalu 2020. godine, ova kompanija je imala gubitak od 306 miliona evra, a u poslednja tri meseca pretpandemijske 2019. zabeležila je profit od 88 miliona evra.

Rajaner je u saopštenju ponovio da za celu finansijsku godinu, koja se završava 31. marta, predviđa gubitak između 250 miliona i 450 miliona evra, prenosi Rojters.

Glavni izvršni direktor kompanije Majkl O'Liri rekao je da su poslovni izgledi i dalje izuzetno neizvesni, iako je poslednjih nedelja došlo do "veoma snažnog oporavka" rezervacija, jer zabrinutost oko omikron soja kovida počela da bledi.

Finansijski direktor Rajanera Nil Sorahan izjavio je u intervjuu Rojtersu da činjenica da toliko rivalskih kompanija smanjuje kapacitete u odnosu na nivoe pre kovida znači da je "apsolutno moguć pritisak na povećanje cena karata" u letnjoj sezoni, prenosi Tanjug.

On je dodao da ako bi Rajaner bio prinuđen da smanji cene karata kako bi privukao klijente, kompanija to može da učini jer jer u mnogo boljoj poziciji od rivala.

Iz Rajanera su i ovom prilikom potvrdili ranije procene da će ovu finansijsku godinu završiti za nešto manje od 100 miliona prevezenih putnika.

Sorahan je takođe rekao da Rajaner nije "ni blizu" dogovora sa Boingom o novoj porudžbini aviona 737. Irska avio-kompanija je u septembru iznenada prekinula pregovore sa američkim proizvođačem aviona o porudžbini 10 letelica 737 MAX vrednih desetine milijardi dolara zbog neslaganja oko cene, ali je dodalla da će ostati u kontaktu sa Boingom, koji je njegov dominantan dobavljač.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bivša jugoslavija region avio saobraćaj beogradski aerodrom rajaner

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana