Tekst objavljen: 14.02.2014 14:45        


Odluka Narodne banke Srbije (NBS) o zadržavanju referentne kamate na nivou od 9,5 odsto ne predstavlja veliko iznenađenje, budući da je 16 od 24 analitičara predvidelo da će se NBS uzdržati od smanjenja referentne kamatne stope stope usled nedavnog slabljenja vrednosti dinara prema evru, ocenili su finansijski stručnjaci Rajfajzen banke.

Rajfajzen: Pad dinara zadržao referentnu kamatu NBS

Ovo je drugi put zaredom da NBS ostavlja referentu kamatnu stopu stopu nepromenjenom, nakon značajnog smanjenja u četvrtom kvartalu prošle godine za 150 baznih poena kumulativno, navodi se u analizi Istraživačkog tima Rajfajzen banke.

Što se tiče politike intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu, u Rajfajzenu kažu da ne vide razlog za tako velike devizne intervencije (450 miliona evra do sada), ali da razumeju da NBS nastoji da pošalje jasnu poruku da će sprečavati bilo kakvu volatilnost izazvanu bilo spoljnim bilo unutrašnjim faktorima, posebno u okolnostima vanrednih parlamentarnih izbora, mada oni nisu primarni uzrok tih intervencija.
Prema saopštenju NBS, od vitalnog je značaja vođenje oprezne monetarne politike, imajući u vidu kretanja i očekivani pad likvidnosti na međunarodnim finansijskim tržištima.

Izvesna volatilnost kursa dinara prema evru, ukazuju u Rajfajzenu, objašnjava se donekle smanjenom privrednom aktivnošću na početku godine, pokretanjem Fedovog programa kvantitativnog labavljenja, nedavnim pritiskom na valute zemalja u razvoju i vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 16. mart.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Shodno tome, jedan broj stranih investitora povukao se sa tržišta državnih dinarskih hartija od vrednosti.

Iako investitori pozitivno gledaju na prevremene izbore, uz očekivanje da će nova vlada biti brzo formirana (već početkom maja), kao i da će nova vladajuća koalicija biti potpuno posvećena reformama, određeni rizik i dalje postoji u pogledu sprovođenja drugog paketa mera fiskalne konsolidacije, ocenjuju finansijski stručnjaci Rajfajzena.

Tačno je da je realizacija mera već počela, konstatuju oni, dodajući da ipak imaju rezervu u pogledu tempa sprovođenja reformi, koji je, kako ocenjuju, od suštinskog značaja da bi se izbegla revizija Zakona o budžetu i ostvarili zacrtani ciljevi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rajfajzen banka Raiffeisen bank referentna kamatna stopa nbs Narodna banka Srbije dinar evro devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana