Tekst objavljen: 14.06.2016 13:00        


Cene nafte pale su za više od jedan odsto u današnjem trgovanju u Aziji, produživši rasprodaje usled spekulacija o povećanju proizvodnje, dok su svetska tržišta uzdrmana strahom od mogućeg britanskog izlaska iz Evropske unije.

Rasprodaja nafte, cene pale više od 1,0 odsto

Američka "laka" nafta WTI pala je za 56 centi (1,15 odsto) na 48,32 dolara, a severnomorska nafta "brent" je oslabila za 51 cent (1,01 odsto) na 49,84 dolaraza barel, izveštava agencija AFP.

Nakon oporavka ove sirovine, pri čemu je američka naftna referenca dostigla najviši nivo u 11 meseci prošle nedelje, investitori počinju da traže sigurna utočišta, kao što su jen i zlato, za svoja ulaganja.

Tržišta akcija širom sveta su u previranju još od kraja prošle nedelje zbog zabrinutosti u pogledu stanja globalne ekonomije i sposobnosti centralnih banaka da pruže podršku.

Ti strahovi su zasnovani na realnoj mogućnosti da Britanija glasa za napuštanje EU, budući da nekoliko anketa pokazuje da je kampanja za izlazak u prednosti samo nešto više od nedelju dana uoči referenduma.

Zabrinutost zbog ponude na tržištu "crnog zlata" takođe se povećala nakon što je jedna nigerijska militantna grupa u nedelju pozvala ostale pobunjenike da se pridruže mirovnim pregovorima s vladom kako bi se okončali napadi na naftnu infrastukturu u toj zemlji.

Takođe, očekuje se postepen oporavak kanadske proizvodnja nafte, koja je bila pogođena velikim požarom u maju.

Budući da su cene porasle više od 80 odsto sa 13-godišnjeg minimuma na koji su pale početkom ove godine, kompanije su počele da obnavljaju proizvodnju na platformama koje su privremeno bile "van stroja", jer bušenje opet postaje ekonomski održivo.

"S obzirom na to da je američka proizvodnja konstantno u padu, sada postoji opasnost od toga da su cene dostigle nivoe na kojima će kompanije rado vratiti u pogon bušotine, pa bismo mogli opet da se suočimo sa rastom ponude za mesec ili dva", kaže Angus Nikolson, analitičar kompanije IG Markets sa sedištem u Melburnu, za "Blumberg news".

Dodaje takođe da je primetna nervoza širom tržišta uoči referenduma o članstvu Britanije u EU sledeće nedelje.
Trgovci sada pomno očekuju zvanični izveštaj o američkim zalihama nafte u sredu.

Analitičari ističu da tržišta takođe moraju da "isfiltriraju" pomešane signale iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), koja je juče saopštila da očekuje dalje smanjenje globalne prezasićenosti ponude tokom preostalog dela godine.

Ipak, OPEK je sam učinio vrlo malo da se smanji proizvodnja ili ponuda ove sirovine, navodi francuska agencija.

"Ove kontradiktorne poruke iz OPEK-a znače da trgovci ne mogu da steknu sliku o istinskom stavu ''naftnog kartela'' prema ponudi na tržištu", izjavio je rukovodilac prodaje u kompaniji CMC Markets, Aleks Vidžaja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta pad cene nafte zalihe nafte referendum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana