Tekst objavljen: 16.05.2016 15:20        


Poskupljenje nafte na svetskom tržištu će podići cenu gasa tek za devet meseci, što građani neće mnogo osetiti jer će tada biti završena naredna grejna sezona, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić. 

Rast cena nafte poskupljuje gas tek za devet meseci

"Cena barela nafte na svetskom tržištu je poskupela, a pošto cena prirodnog gasa automatski prati cenu nafte, to će se desiti i sa cenom prirodnog gasa. Međutim, kako je dogovor da se cena prirodnog gasa u odnosu na cenu barela nafte pomeri za devet meseci, ono što je poskupelo danas tek za devet meseci će se odraziti na prirodni gas", kazao je Vuletić za Tanjug.

On ističe da će u Srbiji, kao i u celom svetu, gas poskupeti tek posle grejne sezone, tako da to poskupljenje neće napraviti veliku štetu za građane i državu Srbiju.

"Reč je o dogovoru koji je napravljen još pre 40 godina i od tada se to ne menja. To su dogovorili OPEK (Organizacija zemalja proizvođača nafte) i države proizvođači gasa, i to se jednostavno poštuje", naglasio je Vuletić.

On kaže da kao građanin ne bi voleo da cena nafte nastavi da raste pošto će se to odraziti i na Srbiju.
"Veliko je pitanje šta se dešava na svetskom tržištu nafte, kao što vidite veliki su problemi sa Saudijskom Arabijom koja u suštini, imam takav utisak, najviše diriguje cenama nafte sa Sjedinjenim Državama, koje je u svemu tome prate", rekao je Vuletić.

Prema njegovom mišljenju, niko u ovom trenutku pouzdano ne zna šta će se dešavati sa cenom nafte na svetskom tržištu.

Cene nafte dostigle su u današnjem azijskom trgovanju novi maksimalan nivo u ovoj godini, budući da je usporavanje bušenja u SAD i povećanje prerade u kineskim rafinerijama poduprlo nade da će se globalna prezasićenost ponude ublažiti brže nego što se očekivalo.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u junu skočila je za 62 centa (1,34 odsto) na 46,83 dolara po barelu, a za 62 centa je poskupela i severnomorska sirova nafta "brent", na 48,45 dolara za barel, što je poskupljenje od 1,30 procenata, prenela je agencija AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
opek-a pad i skok cene nafte cena gasa cena nafte na berzi bez poskupljenja gasa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana